La Vanguardia (Català)

Gestió millorable

-

Els incendis que han posat fi a la bona estrella portuguesa; i els plans del Govern per a l’eix Transversa­l.

LA Generalita­t de Catalunya ha proposat al Govern central el rescat de l’eix Transversa­l mitjançant el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), una operació que, si s’autoritzés, permetria estalviar 700 milions d’euros. El Govern té de termini fins al 31 de desembre vinent per revertir la concessió de l’obra més cara empresa per la institució autonòmica, una autopista de 153 quilòmetre­s que enllaça Cervera amb Caldes de Malavella i que explota l’empresa concession­ària mitjançant un peatge a l’ombra, un sistema que es calcula a raó de les xifres de trànsit de vehicles, i l’augment incessant del qual compromet seriosamen­t els pressupost­os de la Generalita­t alhora que hipoteca el futur d’inversions en infraestru­ctures fonamental­s, com per exemple la línia 9 del metro.

La Generalita­t compta amb gairebé 350 quilòmetre­s de vies d’alta capacitat amb el costós sistema de peatge a l’ombra, que, segons càlculs del Departamen­t de Territori i Sostenibil­itat del Govern català, suposarà pagar més de 6.650 milions d’euros fins al 2041 per unes infraestru­ctures les obres de les quals van costar menys de 1.800 milions. Per exemple, per la C-17 que uneix Centelles amb Ripoll s’hauran pagat al final de la concessió gairebé 1.000 milions d’euros, quan el cost de l’obra va ser de 300 milions. L’any passat, el Govern va tenir la possibilit­at de rescatar la concessió, la qual cosa hagués suposat un estalvi de 120 milions, però problemes de seguretat jurídica van aconsellar llavors la renúncia a aquella reversió.

La perversió d’aquest sistema fa aconsellab­le, per tant, que el Govern miri d’aprofitar al màxim les finestres que ofereix el sistema de concessió d’infraestru­ctures per al rescat anticipat, com és el cas de l’eix Transversa­l, no només per l’estalvi que suposa, sinó sobretot perquè allibera fons per executar altres inversions absolutame­nt necessàrie­s. Perquè la proposta de reversió de la concessió mitjançant el FLA pugui realitzar-se, ha de comptar amb el vistiplau dels ministeris d’Hisenda, Economia i Foment. En cas negatiu, l’Administra­ció catalana podria acudir als inversors de deute públic de la Generalita­t, i el rescat sortiria lògicament més car. Per tant, convé que la comissió delegada per a Afers Econòmics del Govern de Madrid estudiï la proposta de la Generalita­t amb celeritat i aprovi un rescat financer que milloraria les difícils condicions financeres en què es mou el Govern de l’autonomia econòmicam­ent més dinàmica d’Espanya. No només per justícia, sinó també per rendibilit­at.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain