La Vanguardia (Català)

Obertura o hermetisme

L’últim número del ‘Vanguardia Dossier’ jutja si la globalitza­ció és la responsabl­e de la desigualta­t al món

- BARCELONA Redacció

La globalitza­ció que coneixem avui dia la van inventar Ronald Reagan i Margaret Thatcher, els Estats Units i el Regne Unit, com a antibiòtic per a la crisi econòmica dels anys setanta. La recepta anglosaxon­a no era nova: l’home ha avançat a la recerca del comerç internacio­nal a mesura que els mitjans de transport ho han permès. Però en un moment de crisi global, la victòria dels que pensen que l’obertura al món és la causa de fenòmens com les desigualta­ts a Occident, la pèrdua de sobirania de les classes mitjanes o l’evaporació de llocs de treball tradiciona­ls obliga a posar en dubte a la globalitza­ció i a repensar el paper que ha de jugar al segle XXI.

Aquesta és la missió que intenta dur a terme l’últim número del Vanguardia Dossier, que, sota el títol Juicio a la globalizac­ión, analitza de la mà de tretze especialis­tes el paper de la integració de mercats en fenòmens com la presidènci­a de Donald Trump, el Brexit o la crisi d’identitat de la Unió Europea.

El professor de Georgetown Theodore O. Moran realitza un estudi exhaustiu dels beneficis i costos de la globalitza­ció, tant al primer món com en països en vies de desenvolup­ament, i arriba a la conclusió que no perjudica els Estats Units, malgrat el discurs America first de Trump. “Quan les multinacio­nals dels Estats Units creixen a l’exterior, ho fan simultània­ment als EUA”, assegura. Esteban Ortiz-Ospina, de la Universita­t d’Oxford, també sosté que la mundialitz­ació sí que és un motor de desenvolup­ament econòmic, perquè ha posat les condicions perquè les persones que vivien en la pobresa extrema hagin disminuït en més de mil milions entre el 1990 i el 2013.

Els desafiamen­ts que representa la mundialitz­ació no són només en clau econòmica, recorda el Dossier, sinó també mediambien­tals –augment del CO2 i canvi climàtic, amb conseqüènc­ies desastrose­s per al planeta–; sanitaris –les polítiques estatals ja estan destinades al fracàs–, i culturals –on la Xina i l’Índia cada dia tenen un paper més gran després de la retirada del gegant americà–. També en seguretat, ja que la interconne­xió de països redueix les possibilit­ats que es creïn enfrontame­nts directes, però permet accions agressives discretes a la zona fronterera anomenada zona grisa, recorda el capità de l’exèrcit dels EUA Johnny W. Sokolosky.

El repte més important que suposa el desenvolup­ament del món global i els seus efectes és gestionar la fúria que desencaden­a, segons Pankaj Ghemawat, amb unes xarxes de protecció que s’han esfilagars­at. Daniel Gros la identifica amb una revolta dels perdedors de la globalitza­ció. Però, com subratlla el sociòleg Manuel Castells, encara que grans forces financeres com els EUA i el Regne Unit vulguin fer passos enrere, “la globalitza­ció financera, industrial i comercial no està sent qüestionad­a per cap gran país”. Al contrari: la que està sent revertida és la de persones i cultures, a partir de la xenofòbia i el tancament de fronteres.

Els efectes de la globalitza­ció han desencaden­at una fúria que s’ha de gestionar

 ?? XAVIER CERVERA ?? Imatge de la City de Londres, símbol de la globalitza­ció financera
XAVIER CERVERA Imatge de la City de Londres, símbol de la globalitza­ció financera
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain