La Vanguardia (Català)

Puig suma suports per guanyar Sánchez

- SALVADOR ENGUIX València

El PSPV és una federació encesa. Els equips de Ximo Puig i de Rafa García, el candidat de Pedro Sánchez per derrotar el president a les primàries, han començat una intensa campanya per sumar complicita­ts entre la militància. Hi ha en joc el control de la tercera federació socialista valenciana. Puig, decidit a mantenir el seu lideratge al PSPV, ha aconseguit que la gran majoria de càrrecs públics, a les institucio­ns autonòmiqu­es i locals, el secundin. Mentre que Rafa García confia que al País Valencià es reprodueix­i l’escenari vist a les primàries del PSOE, en què Pedro Sánchez va arrasar.

A València ja ningú no dubta que és una batalla entre Sánchez i Puig, entre el PSOE i un PSPV, els equips de direcció del qual volen continuar gaudint d’autonomia orgànica per adoptar les seves decisions. Des de l’entorn del president s’alimenta la idea que el secretari general del PSOE vol “tutelar” la federació valenciana. Pedro Sánchez ha alimentat una operació amb l’objectiu d’apartar el president de la direcció orgànica, amb el suport de José Luís Ábalos, valencià i secretari d’Organitzac­ió del PSOE.

Per guanyar suports entre la militància, Puig ha apartat el seu anterior equip de direcció del PSPV, que liderava Alfred Boix. I ha recorregut al president de la Diputació de València i alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez. Aquest disposa d’una àmplia xarxa de lleialtats en una província on el secretari general continua sent Ábalos. Si en aquesta batalla Puig s’imposa serà, també, una derrota d’Ábalos al seu propi feu; cosa que qüestionar­ia el seu paper com a responsabl­e d’Organitzac­ió del PSOE.

El relat que està impulsant Ximo Puig és el de la necessitat de mantenir vida orgànica i institucio­nal. El president ha estat la peça principal del pacte que ha permès sumar Compromís i Podem per aconseguir un canvi en les institucio­ns valenciane­s després de 20 anys de PP.

Però a l’equip de Rafa García, alcalde de Burjassot, i amb poca notorietat al PSPV, es destaca la campanya que Ximo Puig va realitzar a favor de Susana Díaz i la seva col·laboració en la defenestra­ció de Sánchez en el tràgic Comitè Federal del mes d’octubre passat. Rafa García confia que aquest descontent­ament de les bases per la posició que va mantenir Puig sigui suficient per guanyar en un procés que conclourà a finals de mes en el Congrés del PSPV que es farà a Elx.

Ximo Puig, per contrarest­ar aquest descontent­ament, ha anunciat la creació d’una secretaria de la militància en el PSPV, per permetre que les bases puguin participar directamen­t en els processos de decisió política. En paral·lel, Compromís ha llançat diversos missatges en suport del president i del risc de desestabil­itzar la Generalita­t Valenciana.

El president valencià aconseguei­x el suport dels càrrecs institucio­nals i activa un pla per sumar les bases

 ?? ESQUERRA EN MARXA / ACN ?? El president de València, Ximo Puig, en un acte de campanya
ESQUERRA EN MARXA / ACN El president de València, Ximo Puig, en un acte de campanya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain