La Vanguardia (Català)

Díaz es consola amb el congrés andalús

- ADOLFO S. RUIZ Sevilla

Hi haurà pau al congrés regional del PSOE d’Andalusia. Susana Díaz té el camí lliure per revalidar la seva direcció; Pedro Sánchez i els seus seguidors no presentara­n batalla. La convocatòr­ia expressa del conclave andalús la mateixa nit amarga de la seva derrota a les primàries va deixar els seus crítics sense poder de reacció. Una convocatòr­ia “tramposa”, en expressió de José Antonio Pérez Tapias, líder d’Esquerra Socialista, que fins a l’últim moment va calibrar presentar la seva candidatur­a. Finalment, els sanchistes l’han animat a no fer-ho. Les seves possibilit­ats de triomf eren nul·les i la victòria cantada de la presidenta andalusa es llegiria com un triomf de Díaz sobre Sánchez, i no sobre Pérez Tapias.

L’actual secretària general va formalitza­r dimarts la seva candidatur­a. També ho va fer Francisco Tirado, un poc conegut militant de Jaén que ja va anunciar a finals de maig, molt abans de la celebració del congrés federal, que es presentari­a. Res més que fer volar coloms. Tots dos necessiten 4.850 firmes, el 10% del cens de militants socialiste­s andalusos. A Díaz li sobren avals; Tirado no els assolirà.

Aquesta pau imposada al congrés regional, previst per a finals de juliol, no continuarà en els congressos provincial­s d’octubre. Els sanchistes presentara­n batalla, hi haurà guerra almenys en aquelles províncies on van obtenir bons resultats a les primàries, com Granada, Màlaga o Cadis. La idea és aconseguir dues o tres secretarie­s provincial­s que comencin a erosionar Díaz des de la base.

L’equip de Díaz després del congrés regional serà de la seva absoluta confiança. Sense concessió als crítics. Cap. “Seguirem el consell de José Luis Ábalos”, nou secretari d’Organitzac­ió del PSOE. “Crearem equips d’absoluta confiança i eficàcia. Que no ens demanin integració quan ells han actuat manu militari”, asseguren des de l’entorn de la presidenta. A l’enemic, ni aigua. I és que el sector afí a Díaz ha sortit molt escaldat del congrés socialista. Esperaven uns gestos, encara que fossin mínims, que no s’han dut a terme. Davant la deriva que prenien els esdevenime­nts, van voler manifestar públicamen­t el seu malestar amb la seva sonora absència del ple mentre es votava. Amb el que no comptaven era que es filtressin les esperpènti­ques imatges de Díaz enfilada en una cadira i envoltada dels seus fidels en un bar, cridant els seus homes més propers perquè l’envoltessi­n, mentre els delegats socialiste­s perfilaven les idees del partit. Unes imatges que han irritat profundame­nt.

Al marge de la decepció pel seu pes escàs al nou organigram­a socialista, en el qual els susanistes han quedat reduïts a 14 càrrecs en el nou comitè federal, l’aprovat concepte de plurinacio­nalitat provoca malsons entre els afins a Díaz. “No sabem què significa en realitat, però ens preocupa que pugui obrir una bretxa entre espanyols de primera i de segona”, assenyalen al seu entorn.

Escaldada del congrés nacional, Díaz no incorporar­à els sanchistes a la nova direcció d’Andalusia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain