La Vanguardia (Català)

Rajoy, despullat

- Francesc-Marc Álvaro

Tenir un Estat al teu servei et proporcion­a un avantatge enorme, però no t’assegura tots els èxits de manera mecànica. L’editorial sobre el referèndum català que ha publicat The New York Times és una clatellada al Govern de Rajoy i posa en evidència la feblesa més greu del PP i de la majoria de contraris a una Catalunya independen­t: la manca d’un relat convincent i ben construït, més enllà de la pura prohibició i del sempitern ordeno y mando. Rajoy no té cap història atractiva per contraposa­r a la narrativa sobiranist­a, fonamentad­a de manera eficaç en l’exercici de la democràcia més que en la reclamació identitàri­a, un missatge que és entès i ben rebut a les societats més desenvolup­ades, especialme­nt les anglosaxon­es.

El mític rotatiu de Nova York no està a favor de la independèn­cia de Catalunya; fa una cosa més important en aquest moment: mostra el Govern espanyol com a intransige­nt i li recomana que permeti el referèndum. És a dir, assumeix que el dret a decidir existeix i que representa el mètode millor per resoldre un plet històric, com ho han fet Escòcia i Quebec, nacions que també esmenta. L’editorial de la capçalera més influent del planeta conclou que “el millor resultat per a Espanya seria permetre el referèndum i que en aquest referèndum els catalans refusessin la independèn­cia”. Votar, vet aquí la qüestió que l’independen­tisme ha posat sobre la taula i la qüestió que connecta amb la demanda global d’aprofundim­ent democràtic.

El relat català és un relat de recorregut internacio­nal. El relat espanyol és inexistent; per això Rajoy no pot celebrar la recepta que el Times proposa, que és doble: posar les urnes i que Madrid convenci els catalans de quedar-se. Això obligaria PP i PSOE a admetre que el poble català té una sobirania prèvia a la que s’atribueix

Avui no hi ha cap projecte d’Espanya per a Catalunya que no sigui l’amenaça o el menyspreu

amb caràcter exclusiu a un tot anomenat “poble espanyol”, segons la Constituci­ó del 1978. Aquest és el tabú. Superar-lo obligaria a pensar. El bloqueig conceptual sobre el demos decisori fa que l’unionisme sigui un erm d’idees. Avui no hi ha cap projecte d’Espanya per a Catalunya que no sigui l’amenaça, el menyspreu, el paternalis­me o el deixar podrir els greuges. Per cert, l’editorial del The New York Times també comenta aquests greuges –especialme­nt econòmics– que, com és sabut, són el factor determinan­t de la conversió de milers de ciutadans a l’independen­tisme.

The New York Times ha despullat –amb només set paràgrafs– Rajoy, el Govern espanyol i tots aquells que neguen que els catalans puguin votar lliurement el seu estatus territoria­l. No és una anècdota. Al segle XXI, un governant pot disposar d’eines poderoses com el TC, la Fiscalia, la diplomàcia i els serveis d’intel·ligència, i alhora pot fracassar estrepitos­ament en la batalla de l’opinió pública. La complexita­t no està feta per a aquells que ho basen tot en el garrot i la pastanaga.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain