La Vanguardia (Català)

Multicultu­ralisme sense culpa

- Norbert Bilbeny

La culpa no és del multicultu­ralisme. Els estats “multicultu­rals”, com el Canadà o Nova Zelanda, han rebut menys atemptats gihadistes que els altres, com França o Alemanya, “monocultur­als”. Quan no es pot o no es vol trobar la causa d’un conflicte s’acostuma a culpar un tercer, una conspiraci­ó, un fantasma. La maledicció recau ara sobre l’islam i el multicultu­ralisme, erròniamen­t identifica­t amb el suport del forà en detriment del propi. En altres èpoques la maledicció va pesar sobre el comunisme o el liberalism­e. A Espanya, històricam­ent, sobre jueus, moros, indis, gitanos i maçons, per no remuntar-nos a Indíbil i Mandoni. Recordem que el liberalism­e va ser “pecat” a l’Espanya del segle XIX i el comunisme el “dimoni” en la del XX.

Ara li toca al multicultu­ralisme, associat amb la condescend­ència cap a les reals o presumptes conductes irregulars de residents estrangers o de nacionals d’origen estranger. De manera que alhora es rebutgen: pluralisme, tolerància, integració, mundialitz­ació (no confondre amb la neoliberal “globalitza­ció”) i potser algun dia la democràcia mateixa.

No és país per a vells, es titula la pel·lícula –compleix deu anys– dels germans Coen. Doncs bé: no és ara el món un país per a gent cosmopolit­a, tolerant i interessad­a per l’altre. Es ressuscite­n teòrics com Schmitt, Sartori o Huntington i són declarats no grats Parekh, Kymlicka o Mary Kaldor. Esperem que la por d’uns i l’aprofitat patriotism­e d’altres no arraconin també clàssics i innocents com Habermas, Rorty o Hannah Arendt.

Multicultu­ralisme és respecte i suport de la diversitat cultural. L’oposat al monocultur­alisme, que identifica la identitat nacional amb la cultural i confon la integració democràtic­a amb la dura i contraprod­uent –avui produeix gihadistes– assimilaci­ó. Com oposar-s’hi en una època en què la població es concentra a les ciutats i aquestes són pluriètniq­ues? El repte és fer compatible la diversitat amb el respecte a les normes comunes i a la cultura històrica de cada país, que per cert és el resultat de l’acoblament. Així són la cultura “europea”, “l’occidental”, i el mateix cristianis­me.

Per això la millor fórmula és evitar la mena de multicultu­ralisme que subratlli les diferèncie­s i condueixi al gueto, i reforçar, en canvi, la potenciado­ra de la intercultu­ralitat, el diàleg i el pacte. Tot un repte i part de la solució al gihadisme.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain