La Vanguardia (Català)

Fent càbales d’estiu Nahman de Bratslav dona tres raons per justificar l’ocultació cabalístic­a que fan pensar en l’actual estira-i-arronsa polític

- EL RUM-RUM Màrius Serra

L’ estiu es presenta tòrrid des de tots els punts de vista i el camí cap al referèndum pren un cert aire de dansa dels set vels. L’estira-i-arronsa és constant entre dos vectors contradict­oris. D’una banda, la necessitat d’informació sobre les circumstàn­cies del referèndum que requereix la ciutadania convocada a participar­hi. D’altra banda, l’estratègia d’ocultació i descoberta que caracterit­za qualsevol confrontac­ió entesa com una cadena d’accions i reaccions. La teoria dels jocs és la branca de la matemàtica aplicada que ho estudia científica­ment, però n’acabo de trobar una traça insospitad­a en un llibre monumental que honora la tasca editorial de qui gosa publicar-lo: Contes cabalístic­s de Nahman de Bratslav (Fragmenta), editats i traduïts de l’hebreu pels doctors Joan Ferrer i Jordi Sidera. Els tretze contes presentats en edició acarada hebreucata­là són considerat­s canònics des de la primeria del segle XX, i conformen el cor central de l’hassidisme, una de les tradicions més esotèrique­s de la religió jueva. Alhora, la seva complexita­t els transforma en peces literàries d’interès. Ferrer i Sidera els contextual­itzen en l’àmbit de la tradició cabalístic­a i ens expliquen que els va escriure entre 1806 i 1810, encara trasbalsat per la mort del seu únic fill.

Càbala, que en hebreu significa tradició, ha passat al llenguatge ordinari com a sinònim de càlcul enrevessat. Els tretze contes de Nahman no són recomanabl­es per a un amant de Paulo Coelho, tot i que els exegetes n’hagin pogut extreure molts ensenyamen­ts ocults. El mateix Nahman dona tres raons per justificar l’ocultisme que remeten a l’actual estira-i-arronsa polític. La primera mira endins: “El desvetllam­ent espiritual és un procés progressiu i l’excés prematur de llum podria cegar el pelegrí de l’esperit”. La segona, enfora: “Les forces diabòlique­s centrades a combatre les altres paraules de la Torà no se senten atretes per paraules aparentmen­t inofensive­s”. I la tercera anticipa l’hora del combat: “Fins i tot si aquestes forces prestessin atenció als contes, es perdrien en l’intricat laberint narratiu que oculta i protegeix el missatge subjacent”. No cal ser lector d’Espriu per saber que el catalanism­e sempre ha estat cabalista, ni que només fos per necessitat de supervivèn­cia en un entorn hostil. Potser per això l’independen­tisme ha estat un “procés progressiu” que s’ha desenvolup­at des del 2010 amb “paraules aparentmen­t inofensive­s”. Des que sabem data i pregunta del referèndum tot és més urgent i inexorable. Però que ningú no s’estranyi si el dimarts 4 de juliol la informació que ens serà servida a la conferènci­a Garanties.cat sembla un “intricat laberint narratiu que oculta i protegeix el missatge subjacent”.

El missatge és imbatible: votem.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain