La Vanguardia (Català)

Els Jocs Mediterran­is surten del túnel en el segon compte enrere

Quan falta un any per a l’esdevenime­nt esportiu, les obres ja enfilen la recta final

- SARA SANS

El primer compte enrere dels Jocs Mediterran­is de Tarragona es va presentar ple d’incògnites: amb obres crucials per començar i seriosos dubtes sobre el finançamen­t. Tan delicada era la situació que el novembre passat, el Comitè Olímpic Internacio­nal (COI) va prendre una decisió sense precedents: ajornar els Jocs un any. Durant aquesta pròrroga, les obres de l’anella olímpica han avançat a bon ritme i finalment l’Estat ha compromès deu milions per a la seva organitzac­ió. D’aquí un any, 4.000 esportiste­s de 26 països se citaran a Tarragona. El segon compte enrere ha començat.

Pendents del pressupost operatiu. Amb les obres de les instal·lacions esportives en marxa, la preocupaci­ó dels organitzac­àrrec, dors se centra ara en l’operativa de l’esdevenime­nt. Inicialmen­t, l’objectiu era cobrir el 76% d’aquesta partida a través de patrocinis d’empreses privades. Amb tot, s’han aconseguit 13 dels 30 milions que s’esperaven, per la qual cosa aquest pressupost s’ha reduït a 27 milions. A aquests 13 milions, cal afegir-hi els deu compromeso­s fa dos mesos pel govern de Mariano Rajoy. “Els quatre milions que falten els aportarem amb altres subvencion­s i la venda de marxandatg­e”, afirma el regidor delegat dels Jocs Javier Villamayor. Entre les negociacio­ns en marxa, hi ha una aportació de la Unió Europea que podria arribar als tres milions i es preveu firmar tres nous contractes amb empreses.

Els esportiste­s, a Port Aventura. Els organitzad­ors calculen que els Jocs generaran entre 100.000 i 150.000 pernoctaci­ons. Malgrat l’ajornament, El Corte Inglés, empresa a la qual es va adjudicar per 5,3 milions l’allotjamen­t dels participan­ts per al 2017, ha mantingut l’en- i els esportiste­s –el nombre exacte i els dies d’estada no es coneixeran fins a principis del 2018– dormiran a tres dels hotels de Port Aventura World: el Costa Caribe, El Paso i el PortAventu­ra. En aquesta peculiar Vila Mediterràn­ia també s’hi habilitarà un centre de culte interrelig­iós. “Els àrbitres i representa­nts institucio­nals, unes mil persones en total, s’allotjaran en altres hotels de la zona”, explica Villamayor. Per això es destinaran 600.000 euros del pressupost operatiu.

Licitacion­s pendents. La producció de les cerimònies d’obertura i clausura dels Jocs, que se celebraran al Nou Estadi del Nàstic i que està pendent de licitar des de l’any passat, serà una de les primeres a sortir. També s’està treballant en l’adjudicaci­ó de serveis tecnològic­s, com la central de resultats; la xarxa de senyalitza­cions, la venda d’entrades o el material esportiu. En total, els 4.000 participan­ts competiran en 33 discipline­s esportives a Tarragona i a les quinze subseus oficials, com Reus (futbol, gimnàstica artística i rítmica), Salou (vela), Cambrils (judo i karate), Vila-seca (ciclisme i lluita), Calafell (futbol), Altafulla (triatló), Castellede­fels (rem) o Barcelona (hípica).

Més voluntaris. “Temíem que amb l’endarrerim­ent dels Jocs l’ambient es refredés, però hi havien 5.000 voluntaris quan es va prendre la decisió d’ajornar-los i ara n’hi ha molts més”, destaca l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballestero­s. Fins ara s’han registrat 6.300 voluntaris i més de 2.000 ja han fet cursos de formació.

Programa cultural. “Volem que l’experiènci­a dels Jocs vagi més enllà del fet esportiu. Hi haurà concerts i exposicion­s a tota la ciutat, volem que Tarragona vibri, que es respirin els Jocs als carrers i places”, manté Villamayor. Per la seva banda, el regidor de Cultura, Josep Maria Prats ha confirmat que hi haurà un programa cultural específic entre el 22 de juny i l’1 de juliol

del 2018 “que allargarem fins al setembre”, tot i que manté que “volem fer poques coses però molt potents a Tarragona i també a les subseus”.

Les obres avancen. A l’anella olímpica de Tarragona 2018, l’epicentre esportiu, hi treballen diàriament més de 220 persones. Durant el juliol està previst que finalitzin les obres de l’estadi d’atletisme (que ha suposat una inversió de tres milions per part del Govern central i la Diputació de Tarragona), el palau d’esports (que ha finançat la Generalita­t amb 15 milions), la reforma del complex esportiu (1,4 milions a càrrec de l’Ajuntament i la Diputació) i la urbanitzac­ió de l’anella (que inclou el jardí públic de més de 25 hectàrees i que ha finançat l’Ajuntament amb 12,5 milions). Queda encara pendent la construcci­ó de la piscina olímpica, que està en fase de licitació i les obres de la qual (tres milions d’euros a càrrec de l’Estat) està previst que comencin al setembre. També queda pendent la reforma del velòdrom, que assumeix l’Ajuntament amb 360.000 euros. “Aquest és el llegat real dels Jocs; hem posat al dia instal·lacions que es van construir fa trenta anys i la ciutat tindrà un pavelló per a 5.000 persones i una gran zona verda on abans no hi havia res”, insisteix Villamayor.

La incògnita de la gestió. L’Ajuntament de Tarragona espera ara l’informe que es va encarregar a l’Inefc en què es presentara­n els diferents models de gestió i usos per a l’anella olímpica. Mentre que grups municipals com ERC, ICV i la CUP reclamen la gestió pública de tot aquest llegat a través del Patronat Municipal d’Esports, el regidor manté que “cal buscar usos que no siguin només locals, aquesta serà la segona gran àrea esportiva a Catalunya després de l’anella olímpica de Montjuïc i cal treballar per captar turisme esportiu”. El regidor no descarta que a mitjà termini puguin construir-se al costat de l’anella olímpica, altres instal·lacions com una residència per a esportiste­s o altres equipament­s.

El pavelló que no serà per als Jocs. El pavelló Sant Jordi, de nova construcci­ó i ubicat al centre de la ciutat, havia d’acollir les proves de voleibol de Tarragona 2017. L’empresa Viding ha invertit 12 milions d’euros en el que ja és un poliesport­iu de 7.000 metres quadrats amb una gran sala fitness, quatre sales d’activitats dirigides i quatre pistes de pàdel, a més d’una piscina coberta i una d’exterior. Tot i això, el retard d’un any dels Jocs Mediterran­is ha comportat que l’únic equipament esportiu que complia els terminis acordats tingui ja partir d’aquest estiu un ús privat, tal com estava previst. Les proves de voleibol se celebraran a la Tarraco Arena Plaza (l’antiga plaça de toros), un altre dels escenaris esportius dels Jocs a la ciutat.

 ?? VICENÇ LLURBA ?? L’anella olímpica. Entre Camp Clar i Bonavista s’han urbanitzat 85 hectàrees amb les instal·lacions esportives i un gran parc
VICENÇ LLURBA L’anella olímpica. Entre Camp Clar i Bonavista s’han urbanitzat 85 hectàrees amb les instal·lacions esportives i un gran parc
 ??  ?? Les quatre principals instal·lacions de l’anella: el palau d’esports, la nova pista d’atletisme, el complex esportiu reformat i el parc públic, de més de 80 hectàrees
Les quatre principals instal·lacions de l’anella: el palau d’esports, la nova pista d’atletisme, el complex esportiu reformat i el parc públic, de més de 80 hectàrees
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain