La Vanguardia (Català)

Diari història de Cadis

La primera capçalera del grup Joly fa 150 anys amb la presència del Rei i una exposició sobre la seva trajectòri­a

- ADOLFO S. RUIZ

Diario de Cádiz celebra el seu aniversari. El passat 16 de juny va fer 150 anys de la sortida al carrer del primer exemplar d’un diari que ha estat una referència local i nacional des del seu naixement. Federico Joly Velasco iniciava la història de la que és avui dia l’empresa de comunicaci­ó més antiga d’Espanya i una de les més veteranes d’Europa. Diario de Cádiz va ser l’últim mitjà espanyol que va canviar la seva caracterís­tica mida llençol per passar a tabloide.

Una portada especial sense fotos ni titulars, que rememorava aquella primera pàgines de fa un segle i mig, va ser el sistema que va escollir l’empresa familiar Joly per a un aniversari que el 20 de juny es va celebrar amb la presència del rei Felip VI durant un dinar commemorat­iu. Aquesta ha estat la seva primera visita oficial a la ciutat de Cadis des de la seva arribada al tron. L’empresa editora ha instituït també el Premi Federico Joly Velasco, en record al seu fundador, que en la seva primera edició ha recaigut per unanimitat en l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, nascuda a San Fernando com el mateix Joly.

Els gaditans també estan convidats a assistir a la magna exposició que mostra l’evolució de la premsa des del naixement de Diario de Cádiz fins a l’actualitat. Exemplars antics, maquinària històrica, evolució del disseny del diari i curiositat­s de cada època s’acumulen en una mostra que es vol convertire en un futur Museu de la Comunicaci­ó i la Imatge.

El diari gadità va néixer en un moment d’esplendor cultural i polític de la ciutat, hereva de l’impuls del comerç marítim i la Constituci­ó del 1812. Des de l’inici, Joly Velasco va voler subratllar una caracterís­tica del diari per sobre de qualsevol altra: la seva independèn­cia. “Independen­t per caràcter, no ens prestarem a ser òrgan de ningú. Com que no ens enceguen les passions d’aquests temps, no ens mouran els odis que les nostres ànimes no saben abrigar, ni ressentime­nts personals, que no tenim, guiaran mai la nostra ploma”,

El veterà periòdic gadità sempre ha tingut la independèn­cia com a bandera principal de la seva actuació

escrivia al seu primer editorial.

Federico Joly Diéguez, fill del fundador, introduiri­a elements innovadors, com la utilitzaci­ó de la fotografia o la posada en marxa de l’edició de tarda, coneguda com La Hojilla, que va arribar a superar en vendes el diari del matí. Va arribar a ser un diari totalment diferencia­t del matinal i es va mantenir fins que les retallades de paper després de la Guerra Civil el van obligar a desaparèix­er el 1941.

Diario de Cádiz ha sobreviscu­t a la revolució del 1868, la caiguda d’Isabel II, la I República, el cantonalis­me, el retorn monàrquic, la II República, la Guerra Civil i els quaranta anys de dictadura franquista per ser herald i notari del retorn de la democràcia a Espanya. Un referent en el periodisme espanyol que ja forma part de la història de la premsa espanyola, com ho fan el Grup Godó amb La Vanguardia, Nicolás María de Urgoiti amb El Sol o la família Luca de Tena amb ABC.

Els anys més complicats van ser afrontats per Federico Joly Díez de la Lama, la tercera generació. La Guerra Civil i la dictadura franquista marcaran el rumb del diari, constret per una fèrria censura i, a l’inici dels quaranta i els cinquanta, una dura crisi econòmica portarà Díez de la Lama a dedicar-se plenament a la gerència de l’empresa i a deixar la direcció a les mans d’algú altre.

En l’actualitat el grup Joly, que ja va per la cinquena generació, edita dues capçaleres més a la província de Cadis, Diario de Jerez i Europa Sur, que inclou la zona del Camp de Gibraltar. A la resta d’Andalusia disposa de capçaleres a totes les províncies, exceptuant Jaén.

 ?? ARCHIVO ?? José Joly Velasco i el seu fill, José Joly Diéguez, van ser els fundadors de Diario de Cádiz
ARCHIVO José Joly Velasco i el seu fill, José Joly Diéguez, van ser els fundadors de Diario de Cádiz
 ?? DIARIO DE
CADIZ ?? Portada commemorat­iva publicada el 16 de juny
DIARIO DE CADIZ Portada commemorat­iva publicada el 16 de juny

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain