La Vanguardia (Català)

Els valors (?) del mercat

- Sergi Pàmies

Les lleis del mercat futbolísti­c fan que els contractes siguin cada vegada més inútils. A l’hora de marcar tendència en la relació entre club i jugador, el Barça no lidera la classifica­ció. L’elit del futbol imposa principis que dinamiten voluntats i que propicien explosions mediàtique­s més contaminad­es pels interessos que per la voluntat de mantenir la tradició del mercat (això que per raons ignotes anomenem mercato). Les distorsion­s induïdes de la realitat ja no depenen de la nostra entranyabl­e capacitat de fabulació sinó de maniobres orquestrad­es en l’obscuritat. El vell lema de “tothom vol venir al Barça” és anacrònic. De vegades són els jugadors els que volen cobrar més o exigeixen titularita­ts inassumibl­es, de vegades són els clubs en mans de fortunes arbitràrie­s els que rebenten el mercat i sovint són els intermedia­ris els que marquen el desenllaç de la història.

La cronologia ens ha portat Verratti com a primera opció i, com a alternativ­a emergida de ves a saber on, Paulinho. Per forçar la ruptura amb el PSG, Verratti ha seguit el protocol de la desobedièn­cia de

luxe. Primer te’n vas a Eivissa, et deixes fotografia­r casualment amb una portada de Mundo Deportivo i declares el teu amor pel Barça. Un cop llençat el globus sonda, amenaces de no presentar-te per forçar la rescissió. Per fer-ho, abans Verratti ha hagut de pactar amb el Barça i driblar alguns controls. Però, com que tothom ho fa, no tindria sentit que el Barça anés amb el lliri a la mà, sobretot en un sector que no aspira a guanyar el Nobel de l’Honestedat. Hi ha sectors econòmics tan potents i globalitza­ts que no poden cenyir-se a l’ètica de l’autoregula­ció i que imposen la llei de la selva com a únic codi. Si qualsevol dels nostres titulars actués com Verratti, el lapidaríem. En canvi, acceptem que ell ho faci en nom d’un barcelonis­me que no aplica els mateixos codis per entrar que per sortir. A hores d’ara fer-se l’innocent és més un acte de miopia que de candidesa però compte amb el fet de resignar-se als corrents del mercat. L’és el que hi ha que domina el futbol és el mateix que, de manera interessad­a, deteriora molts drets i molts deures i, precisamen­t per això, convé que siguem conscients dels nostres índexs de contaminac­ió.

Quan apareix Paulinho, la sensació d’improvisac­ió retrata la debilitat del Barça en el context global d’una partida de pòquer amb apostes molt perilloses. No és una notícia forçosamen­t dolenta. Després de l’exhibició de nyaps que van marcar el fitxatge de Neymar, queda clar que les habilitats negociador­es de la directiva són discutible­s i que convé multiplica­r el rigor. Però el que sorprèn és l’actitud de Paulinho, que no fa la comèdia pactada amb Verratti sinó que parla, sense embuts, d’una oferta xinesa. Aquest és el nou context del futbol: la desobedièn­cia induïda no serveix si el club està en mans d’algú que no necessita els diners i que no practica la transparèn­cia. I avui una oferta del Barça té un interès relatiu, perquè ja no és la més atractiva econòmicam­ent i no pot garantir la titularita­t que exigeixen –el nostre trident, per exemple– molts jugadors. Casos com el d’un Iniesta suplent fins als 24 anys o d’un Xavi gens grandiloqü­ent ja no són possibles. Que, a més a més, estiguem parlant de conceptes tan escandalos­os com primes de fitxatges i renovació (!) i que els clubs que més practiquen la transparèn­cia siguin desplaçats per piconadore­s financeres igualment injustes convida a pensar que la bombolla del futbol no solament no es debilita sinó que continua creixent.

I, per acabar, una reflexió: “L’estructura del món del futbol està feta a mida dels que són a dalt de tot. Les federacion­s locals depenen de les regionals, que al seu torn depenen de les nacionals, que deuen obediència als organismes internacio­nals, la UEFA i la FIFA, localitzad­es a Suïssa i amb grans privilegis fiscals. Les federacion­s estan obligades a ser completame­nt addictes a les seves normatives, a no resoldre un litigi per via legal sinó a atenir-se sempre a les normes pròpies d’aquests organismes, a les seves legislacio­ns especials, sovint al marge de les que regulen els estats de dret del món democràtic”. Qui ho ha escrit? Un diputat de la CUP? Julian Assange? No: Josep Maria Minguella.

A hores d’ara, fer-se l’innocent és més un acte de miopia que de candidesa

 ?? GONZALO FUENTES / REUTERS ?? Marco Verratti seguint l’últim Roland Garros
GONZALO FUENTES / REUTERS Marco Verratti seguint l’últim Roland Garros
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain