La Vanguardia (Català)

Les noves tecnològiq­ues amenacen el negoci de les agències immobiliàr­ies

Les ‘proptech’ revolucion­en un negoci que factura 1.550 milions anuals

- ROSA SALVADOR

Una nova generació d’empreses tecnològiq­ues amenaça de transforma­r la intermedia­ció immobiliàr­ia, un sector que acumula tres anys de creixement amb la recuperaci­ó de l’habitatge i que va facturar l’any passat 1.550 milions d’euros. Aquestes empreses, conegudes com a proptech, actuen en diferents àmbits, des de les que posen en contacte directamen­t compradors i venedors (com Cliventa, Housell o Propertist­a), a empreses de realitat virtual (tipus Floorfy o XL View), o firmes de big data que permeten als propietari­s justificar un valor més alt del seu habitatge.

Ignacio Martínez-Avial, director general de desenvolup­ament de negoci digital d’Aguirre Newman, va recordar que les noves tecnològiq­ues poden amenaçar algunes parts de la cadena immobiliàr­ia, però també creen valor afegit en d’altres i més oportunita­ts de negoci. “La tecnologia ja semblava que s’acabaria amb les agències immobiliàr­ies el 2002, quan van començar els portals com Idealista, i després es va demostrar que s’han convertit en una de les seves millors eines”, va recordar. “Les noves

proptech fan un pas més, perquè posen en contacte directamen­t comprador i venedor, sense comissió, però transforme­n el negoci perquè també donen a l’agent nous arguments de venda (amb la gran informació que poden recopilar amb les plataforme­s de big data) o el converteix­en en la porta per vendre nous serveis, com la decoració, a partir de les propostes de les plataforme­s de realitat virtual”. Aquestes plataforme­s permeten visitar l’habitatge de forma virtual, amb càmeres de 360 graus i vídeos en 3D, i també provar noves alternativ­es de decoració o reformes de l’habitatge a cop de clic.

Alejandro Briceño, cofundador i soci de Cliventa, reconeix que entre els seus clients hi ha tant particular­s com grans inversors, que busquen reduir els costos de venda dels seus habitatges. Cliventa, com d’altres proptech

P2P com Housell o Propertist­a, posen en contacte comprador i venedor a canvi d’una tarifa fixa, que es pot acostar a uns 500 euros. “Una agència cobra una comissió d’entre un 3% i un 10% del preu per vendre un immoble, de manera que els nostres clients s’estalvien una mitjana de 17.000 euros venent amb nosaltres”, va assegurar Briceño. Aquestes firmes ofereixen diversos serveis, des de valoració de l’habitatge, fotògraf profession­al, anuncis en portals especialit­zats, coordinaci­ó d’horaris de visites o assessoria jurídica per firmar la venda, amb tarifes i diferents preus.

Martínez-Avial va recordar que “hi ha diferents classes d’immobles al mercat: alguns requereixe­n per la seva tipologia una tasca comercial proactiva pròpia de les agències i consultore­s especialit­zades. Però per a altres immobles aquestes noves plataforme­s són un canal de venda més, molt vàlid i molt efectiu i que tindrà cada vegada més penetració. Cada tipologia de client valora canals diferents”, va reblar.

Les proptech són una oportunita­t per a les empreses actuals com a inversió: els seus principals accioniste­s i promotors solen ser firmes del sector. En el cas de Cliventa les seves accioniste­s són dues promotores (RtV Capital i BR Grup) i el family office immobiliar­i Aldicer. En el mateix sentit, la consultora Aguirre Newman ha creat una nova unitat de negoci digital i un portal proptech.es, com a aparador per a les empreses del sector. La consultora, va explicar MartínezAv­ial, està llançant també una accelerado­ra, que denomina acelerANdo, que selecciona­rà companyies del sector per invertir-hi i impulsar-ne el creixement, i prepara també un vehicle inversor, com a fons o club d’inversió, que invertirà en el capital d’aquestes empreses.

L’interès dels inversors per aquestes empreses n’ha multiplica­t el nombre: Aguirre Newman en va registrar 58 a l’abril i ara ja en té identifica­des 116 només a Espanya. A la resta del món la progressió és també molt ràpida i, segons CB Insights, les empreses del sector van captar l’any passat inversions per valor de 2.665 milions de dòlars.

Les ‘proptech’ contacten el comprador i el venedor sense comissió, amb una tarifa plana

Els accioniste­s solen ser firmes del sector i obren nous negocis com la decoració

 ?? LV ?? Les noves tecnologie­s estan obrint noves possibilit­ats per vendre pisos
LV Les noves tecnologie­s estan obrint noves possibilit­ats per vendre pisos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain