La Vanguardia (Català)

Macronmani­a: per fi les reformes?

- Philippe Saman Director Cambra Comerç Francesa de Barcelona

En el futur es recordarà el recent cicle electoral francès com un dels més llargs i sorprenent­s de la història de França. Des d’abril de l’any passat, amb la creació del moviment En Marche!, fins a mitjans del juny del 2017, amb la segona volta de les legislativ­es, passant per les primàries de la dreta i de l’esquerra, així com les eleccions a la presidènci­a de la República Francesa... en total, vuit voltes!

El tsunami polític que s’acaba de produir a l’altre costat dels Pirineus no té precedents. El nou president de la República –39 anys, liberal i europeista– era totalment desconegut fa tres anys. Han estat les seves primeres eleccions. El seu partit, o més ben dit el seu moviment, té poc més d’un any. Emmanuel Macron simbolitza una nova política, que pretén anar més enllà de la divisió ideològica entre esquerra i dreta. Ha aconseguit una majoria absoluta al parlament i una assemblea més jove, amb un 75% de renovació respecte de la legislatur­a anterior i amb més presència femenina (40% de l’hemicicle). I ara? El que és promès, sigui atès. No hi ha excuses perquè no es posin en marxa les reformes promeses que necessita la sisena potència econòmica mundial per modernitza­r el país, a més de recuperar un creixement significat­iu del PIB i de l’ocupació. Macron ho té tot a favor seu. El primer compromís del nou president de la República Francesa és una llei de moralitzac­ió de la vida pública per limitar els mandats, prohibir contractar familiars, regular les activitats paral·leles, controlar el clientelis­me... En dues paraules: més ètica. Sembla sorprenent que s’hagi de legislar una cosa que hi hauria d’haver a tots els països democràtic­s i que, a més, també s’hagi de batallar per poder aplicar-ho.

França ha d’afrontar la seva relació amb la globalitza­ció com la principal assignatur­a pendent que té

Però, sens dubte, el fet més significat­iu del seu inici de mandat haurà de ser la modernitza­ció de l’economia francesa: la reforma del mercat laboral amb més flexibilit­at, la reformulac­ió del dret al subsidi d’atur, del sistema de les jubilacion­s, la liberalitz­ació d’algunes profession­s, la supressió dels avantatges de profession­s reglamenta­des i la reducció i simplifica­ció dels tràmits administra­tius. El seu objectiu està clar: fer que les empreses siguin més competitiv­es i tornar als francesos la seva fe en ells mateixos.

França ha d’afrontar la relació amb la globalitza­ció com la seva principal assignatur­a pendent. El món, malgrat el neoprotecc­ionisme d’alguns líders, continuarà avançant gràcies a la llibertat, els acords internacio­nals i el lliure comerç. És aquí on França ha de trobar el seu rol a Europa i al món, apostant per una mundialitz­ació més equilibrad­a i per una governança econòmica mundial real.

No ho tindrà fàcil, el nou president. La seva victòria no li garantirà la simpatia o la comprensió al carrer un cop passin els cent dies de gràcia. Però és ara o mai. L’elecció de Macron és una esperança per a França i per a Europa... si compleix.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain