La Vanguardia (Català)

El sector de la moda vol recuperar la fira comercial amb el 080

El clúster convoca 30 compradors internacio­nals amb Alibaba com a estrella

- AINTZANE GASTESI

El sector català de la moda vol recuperar el format de fira comercial que va desaparèix­er fa cinc anys després de l’última edició del Brandery, que es va celebrar entre el 2009 i el 2012 impulsada per Fira de Barcelona. Ara, el clúster Modacc, que integra més de 140 empreses que desenvolup­en la seva activitat al voltant del sector de la moda a Catalunya, llança un projecte pilot per transforma­r el showroom dins del 080 en una fira comercial, en la qual participar­an prop de 30 empreses amb ambició exportador­a. Entre els participan­ts hi ha Condor, Torras, Escorpion, Bóboli, Yerse, Sweet Matitos i Wom&now.

El projecte, que començarà en l’edició del 080 que se celebra aquesta setmana, passa per transforma­r el format showroom en el qual les marques exhibien les seves col·leccions de manera itinerant durant els quatre dies en què tenia lloc la passarel·la, en dues intenses jornades (28 i 29 de juny) en les quals hi haurà totes les marques i on els compradors podran entrevista­r-se amb els seus responsabl­es comercials i tancar acords. “És un projecte que sorgeix de la necessitat de les empreses, però que també necessita el suport institucio­nal. Si disposem del suport necessari, l’objectiu és recuperar la fira comercial”, explica David García, director del clúster. García demana el suport del Govern: “Si la Generalita­t ens ajuda, com a sector estratègic que és la moda, entre tots farem créixer el projecte”.

Per a la primera edició del nou format, l’organitzac­ió ha convidat més de 30 compradors internacio­nals, xifra que duplica el nombre de visitants d’edicions anteriors. En aquesta ocasió, n’han vingut dels Estats Units, del Regne Unit, Dinamarca, Alemanya, Itàlia, Irlanda, Colòmbia, el Japó i Singapur. La plataforma en línia Tmall, del gegant xinès del comerç electrònic Alibaba, és un dels compradors estrella. “És interessan­t per a empreses que tenen per objectiu el mercat xinès, ja que ajuda les marques a obrir una botiga en línia, ja que els acompanyem en processos complicats com els cobraments o la logística”, argumenta García.

A més d’haver-hi compradors internacio­nals, la participac­ió dels quals està finançada pel Consorci de Comerç, Artesania i Moda de la Generalita­t, el clúster constata la participac­ió de prop d’un centenar de botigues multimarca del mercat espanyol. “Hem detectat una reactivaci­ó del sector multimarca, i les botigues busquen marques diferents”, apunten des del clúster. En total, hi ha programade­s més de 400 interaccio­ns comercials durant els dies 28 i 29 de juny.

La recuperaci­ó d’una fira comercial és una ambició del sector. L’últim projecte, The Brandery, només va durar tres anys i no va complir amb les expectativ­es que les empreses hi havien dipositat. Abans, el 2005, l’arribada de Bread & Butter, impulsada per una iniciativa alemanya, havia situat Barcelona en l’epicentre europeu de les marques de moda i les empreses locals van tenir l’oportunita­t de captar l’atenció de milers de visitants internacio­nals. Actualment, la moda nupcial sí que ha aconseguit mantenir una fira profession­al de nivell mundial, que se celebra juntament amb la passarel·la sota la marca Barcelona Bridal Fashion Week.

La moda nupcial sí que ha aconseguit mantenir una fira profession­al mundial que té lloc junt amb la passarel·la

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ/ARXIU ?? Desfilada de l’edició del 080 de l’estiu passat
LLIBERT TEIXIDÓ/ARXIU Desfilada de l’edició del 080 de l’estiu passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain