La Vanguardia (Català)

Barcelona preservarà 26 cases fàbrica del Raval

L’Ajuntament fa un pas cap a la protecció patrimonia­l d’un conjunt d’edificis dels segles XVIII i XIX

- CRISTINA JOLONCH

Són història viva de Ciutat Vella, velles cases fàbrica que reflecteix­en l’evolució del Raval a partir de finals del segle XVIII i bona part del XIX i que requereixe­n una protecció especial per evitar que, com ja ha passat amb algunes d’aquestes construcci­ons, acabin convertide­s en runa per executar algun pla immobiliar­i. Així ho ha vist l’Ajuntament i per això la comissió de govern va aprovar en la seva última reunió, dijous passat, iniciar els tràmits per preservar el valor patrimonia­l de 26 immobles que al seu dia van contenir una fàbrica i la seva residencia. El següent pas serà que el pla es debati en la pròxima comissió d’Urbanisme per continuar els tràmits fins a la seva aprovació definitiva en el consell plenari.

Amb la suspensió de llicències d’obres a 38 edificis industrial­s, l’any passat, l’Ajuntament va mostrar la seva intenció de protegir l’interès patrimonia­l de les cases fàbrica, que es catalogara­n com a elements industrial­s d’interès patrimonia­l de nivell Bi C per evitar-ne la demolició. Ja s’ha realitzat un estudi per conèixer el valor de més de seixanta emplaçamen­ts, que inclouen, a més dels edificis a què s’ha denegat el permís d’obres, alguns que ja estaven catalogats com d’interès patrimonia­l i altres que ara es catalogara­n per protegir-los.

Entre els emplaçamen­ts industrial­s, es troben alguns de tan populars com la fàbrica Can 60, que el mateix Ajuntament va decidir comprar a un inversor alemany per destinar-la a equipament­s municipals i lloguer social, o l’antiga sala de festes La Paloma, que continua tancada. Les cases fàbrica tenien una tipologia original que contenia en la mateixa construcci­ó la residència i la fàbrica; una estructura que es pretén mantenir en un futur com a reflex d’una construcci­ó que va marcar els inicis de la industrial­ització urbana a Ciutat Vella.

Entre els edificis que es protegiran hi ha l’antiga fàbrica Can 60 o la sala de festes La Paloma

 ?? DAVID AIROB ?? L’antiga fàbrica del Raval Can 60 és una de les finques protegides per aquesta mesura
DAVID AIROB L’antiga fàbrica del Raval Can 60 és una de les finques protegides per aquesta mesura
 ?? CRISTINA GALLEGO ?? L’antiga sala de festes La Paloma, que continua tancada
CRISTINA GALLEGO L’antiga sala de festes La Paloma, que continua tancada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain