La Vanguardia (Català)

Barcelona i Miami es troben al mirall

-

BARCELONA

Barcelona sempre ha tingut una personalit­at emprenedor­a i una ambició de ser una gran capital internacio­nal atraient multinacio­nals. La bona i ben fonamentad­a reputació de la seva marca ajuda enormement. També és plausible la gestió de l’Àrea Metropolit­ana, que suma personalit­at i ambició. Iniciative­s com la llançada de forma conjunta per les administra­cions i la societat civil per promoure Barcelona com a seu de l’Agència Europea del Medicament –o també d’empreses després del Brexit– són excel·lents exemples i un veritable termòmetre de la salut de la gestió d’una gran urbs. Així mateix, és important retenir l’inversor ja instal·lat a Barcelona: el més difícil de la gestió d’un client és recuperar-lo si es perd. És essencial per a Barcelona protegir-se de manera proactiva de la fuga d’empreses.

MIAMI

Miami té enormes similituds amb Barcelona: tot i ser originalme­nt una ciutat turística, en molt poc temps ha construït, al voltant d’un clima i una llum envejable, una oferta cultural sense precedents. Ha aconseguit convertir-se en el hub de Llatinoamè­rica i, m’atreviria a dir, en la capital de LatAm: és seu d’innombrabl­es oficines regionals de multinacio­nals, és amfitriona de contínues fires i festivals de tota índole, principal port de creuers del Carib i parada ineludible del turisme de compres. I sense renunciar als seus orígens com a ciutat turística. Miami ha sabut transforma­r-se d’una manera sorprenent, tot i que no porta tan imprès en el seu ADN la flagrant ambició de Barcelona de voler ser una ciutat d’emprenedor­ia ni tampoc té el seu impression­ant llegat cultural. Tot i això, es mou de pressa.

‘TO DO’

Barcelona ho té, per tant, molt més fàcil per atreure i retenir capital i talent i el visitant de qualitat, que, fins i tot sent més exigent, genera més inversió, més llocs de treball, més retorn i una enorme qualitat de vida per a la ciutat i per als barcelonin­s. Per ser la veritable capital de la Mediterràn­ia i del sud d’Europa, Barcelona necessita trencar amb l’etiqueta de ciutat amb una alta fiscalitat i incentivar l’assentamen­t d’empreses augmentant el seu business friendline­ss. I ha d’ordenar el turisme. Tampoc no ajuda la crispació a què ens sotmeten els polítics: és evident que quan treballen junts les coses surten bé. Amb la meva tornada a Espanya, espero continuar bastint ponts entre Barcelona, Espanya, Miami i Llatinoamè­rica, com fins ara, però des de la meva terra.

CAL RETENIR L’INVERSOR I PROTEGIR-SE DE LA FUGA D’EMPRESES AQUESTA CIUTAT HA CONSTRUÏT EN POC TEMPS UNA OFERTA CULTURAL SENSE PRECEDENTS NECESSITEM TRENCAR AMB L’ETIQUETA DE CIUTAT AMB UNA ALTA FISCALITAT

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain