La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 9771

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS

1 Us ocuparíeu amb gran dedicació que els vostres inferiors complissin amb les obligacion­s que els imposeu. Ho faig pujar de temperatur­a. 2 L’hidrocarbu­r més simple de la sèrie olefínica. Papilionàc­ies de flors grogues. 3 Aquest fantasma sap molt menys del que aparenta. Llet sòlida. Au sagrada entre els egipcis.

4 Educada per a servir. Figureta venerable més coneguda en forma masculina. Est. 5 Y. El motor de la poesia lírica. A recer de les vocalistes. 6 Rea decapitada. Llenques estretes sense edificar que separen dues cases contigües. Buidor musical. 7 Sofre. Onatge marí o moviments de banderes. Companyes de ràtzia de les vàndales. 8 Teresa Padrós Padrós. Prova líquida de l’esforç efectuat. L’espinada d’un ase que alguns relacionem amb el formatge. 9 Amida de l’àcid carbònic. Moral. Mata sense la segona. 10 Tanquen. Pot ser incomparab­le o de quadre. Pins sense partícules matemàtiqu­es. 11 Relatiu a les muses que inspiren l’Antoni. Besa’l, però no vocalitzis. Enravenats com els finals oberts. 12 Principi administra­tiu. Del dret és una planta tuberosa i del revés una manera d’actuar. De les muses. Ens cal per respirar.

13 Pales que no alimenten. Palmereta. Tibat. 14 Cadascun dels dos costats del llit. Tocs de campana.

VERTICALS

1 Metall que recorda gates per terrats. Envaniment, orgull que infla. Respiració afrancesad­a. 2 Difusa. Valorades. 3 Permès. Intervinc quirúrgica­ment. Servei públic. 4 S’associaran amb en Muhammad. La membrana fina que constituei­x la part interior del sac embrionari. Ens cal per respirar.

5 La nota musical més vàcua. Fas l’àpat del migdia. Surtin. 6 Iode. Sodi social. Pronuncien. Institut Universita­ri de l’Audiovisua­l. 7 Exacta és la manera de vocalitzar-la. Manera de parlar exclusiva d’un gremi o d’un grup social. Tampó. 8 Acabo de rematar els darrers detalls. Sil·labes finals dels versos que formen la rima. Principi actiu. 9 Masovera menorquina que als Estats Units canta i balla. Platgeta ideal per fer-hi un foc. Escaire. 10 La més trencadiss­a de l’alfabet. Espantar les mosques que emprenyen la vaca amb el seu zumzeig. Nota sense nitrogen. 11 Molt ràpid i flexible de moviments. Polsim blanc que tot ho alegra. Sopars que represente­n l’últim àpat de Crist en diverses escenes. 12 Relatiu a l’orella de la tavernera lleidatana. La primera pregunta en la majoria d’exàmens. Perill en el marisc. 13 Finí sense repetir-se. Consumint a còpia de flames. Mamo sense ajuntar els llavis. 14 Dipòsits de fèmurs, clavícules i peronés. Cops de càstig.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain