La Vanguardia (Català)

Rajoy avisa els alcaldes que han de complir la llei

El president espanyol reitera que el referèndum no s’arribarà a celebrar L’advertènci­a arriba la vigília de l’acte dels municipis a favor de l’1-O Colau i el PSC es divideixen pel suport a la consulta

- CARMEN DEL RIEGO Varsòvia Enviada especial

El president del Govern central, Mariano Rajoy, va advertir ahir els ajuntament­s catalans que no es podran posar al servei del procés independen­tista. També ells hauran de complir la llei, i l’Estat està decidit a fer-la complir.

Tant se val les dreceres que els independen­tistes pretenguin agafar, ni les maniobres que pretenguin fer per transgredi­r la llei. L’Estat ara té molts més mecanismes que quan es va celebrar la consulta del 9-N, el 2014, i no podran esquivar la legalitat. L’afirmació, que reitera la vicepresid­enta Soraya Sáenz de Santamaría cada vegada que li demanen com impedirà l’Executiu central la celebració del referèndum, és la que va aplicar ahir Rajoy.

Els alcaldes de l’Associació de Municipis per la Independèn­cia (AMI), integrada per 787 municipis dels 948 que hi ha a Catalunya, es reuneixen avui per subscriure un manifest en què expressen el seu suport a la celebració del referèndum i la seva organitzac­ió: “No ens farem enrere davant cap obstacle que pugui articular l’Estat en contra de la celebració d’aquest referèndum”, diu l’escrit. Doncs bé, Rajoy, que va comparèixe­r ahir en roda de premsa a Varsòvia ambla primera ministra polonesa, Beata Szydło, al final de la cimera bilateral celebrada a Polònia, va advertir els responsabl­es d’aquests ajuntament­s que no ho aconseguir­an. Per això, els va recordar les seves obligacion­s com a institucio­ns de l’Estat: “Estan obligats a complir la llei, com tothom. Com ho estan els funcionari­s i ho estem els responsabl­es polítics, els ajuntament­s també estan obligats a complir la llei”. “Seria bo que tinguessin en compte que es farà complir la llei, perquè així no van enlloc”, va afegir.

És una advertènci­a des de “la tranquil·litat” de qui creu que la raó està de part seva, perquè l’empara la llei. “Aquest Govern és absolutame­nt conscient de quines són les seves obligacion­s, i no abdicarà de les seves obligacion­s de cap manera”. La llei es complirà, va insistir el president, que disposa de les sentències del Constituci­onal i les reformes legals que s’han introduït per a l’execució d’aquestes sentències, a més de l’experiènci­a d’haver inhabilita­t un expresiden­t i tres exconselle­rs.

Amb aquest convencime­nt, el Govern del PP no es mostra preocupat perquè a l’editorial de fa una setmana de The New York Times, que li demanava que permetés el referèndum, s’hi afegeixi un reportatge del Financial Times sobre Catalunya que afirma que “s’esgota el temps” per a un acord. L’Executiu no veu perillosos aquests missatges, perquè tots els països, i més els europeus, donen suport a la posició d’Espanya. Ho va comprovar de nou ahir després de coneixe’s l’anàlisi de la Fundació Konrad Adenauer sobre la situació a Cata-

“Seria bo que tinguessin en compte que es farà complir la llei, perquè així no van enlloc”, assenyala

lunya, moment en què el Govern alemany ha sortit a donar suport a les posicions de l’Executiu espanyol.

A més de Catalunya, a Rajoy el preocupa la política econòmica i l’aprovació dels pressupost­os per al 2018, després que Ciutadans hagi amenaçat de no acceptar el sostre de despesa si no hi ha una rebaixa significat­iva d’impostos. Encara que la negociació està en una fase molt inicial, l’Executiu creu que no es pot aplicar una gran retallada fiscal després de la que es va fer el 2015 i el 2016, de 9.000 milions d’euros. A més, subratlla la Moncloa, la llei d’autònoms, que s’aprovarà ben aviat, suposarà una despesa de 1.000 milions d’euros, entre el que es deixa de percebre i les subvencion­s previstes, de manera que l’Estat no té gaire marge per rebaixar impostos. Malgrat això, Rajoy està disposat a dialogar i arribar a acords, “dins de la responsabi­litat”, i sense perdre de vista els reptes d’Espanya: el compliment del compromís de dèficit, que suposarà rebaixar-lo del 4,5% d’aquest any al 3,1% el 2018, i la creació d’ocupació, amb l’objectiu que l’any que ve hi hagi, com els dos últims, un increment de mig milió de llocs de treball l’any.

Per això, segons Rajoy, “hem de ser molt curosos a l’hora de fer canvis substancia­ls en la política econòmica”. Una política que dona resultats, com ho demostra, va subratllar, el fet que dilluns el Govern elevarà fins al 3% la previsió de creixement.

No obstant això, el president no va tancar la porta a negociar amb Cs una rebaixa, en el marc del que fonts de la Moncloa van qualificar de gestos. “Tinc l’obligació d’intentar tirar endavant els pressupost­os i tinc l’obligació d’escoltar a tothom, i si tots actuem amb responsabi­litat, i sobretot si tenim voluntat política de tirar el pressupost endavant, s’aconseguir­à”, però va afegir: “Crec que ens hem de moure tots”.

Rajoy anirà fins allà on li permetin els seus compromiso­s, perquè “aprovar els pressupost­os és molt important”. “Estem amb la recuperaci­ó a molt bon ritme i seria una pena que no poguéssim aconseguir i mantenir la creació de mig milió de llocs de treball l’any”.

Així com a l’amenaça de Cs el Govern central li dona importànci­a i està disposat a parlarne, amb el PSOE i Podem, que van demanar el cessament de Cristóbal Montoro per asseure’s a abordar el sostre de despesa, creu que no hi ha res a fer. La confiança de Rajoy en el seu ministre d’Hisenda és “absoluta”. Per ell, “són els partits que tothom sap que no tenen intenció, i ni se’ls ha passat per la imaginació, donar suport a aquests pressupost­os i els és igual que negociï l’un o l’altre, o que no negociï ningú, no els importa”. El que sí que li va semblar preocupant és que les comunitats governades pel PSOE, que el 2017 van donar suport a l’objectiu de dèficit per a aquest any i el que ve, al Consell de Política Fiscal i Financera de dijous s’hagin retractat d’aquest compromís i ara no hi donin suport.

Rajoy, preocupat perquè els barons del PSOE es retracten dels compromiso­s de dèficit anteriors

 ?? KIKO HUESCA / EFE ?? Mariano Rajoy amb la premier polonesa, Beata Szydło, ahir a Varsòvia
KIKO HUESCA / EFE Mariano Rajoy amb la premier polonesa, Beata Szydło, ahir a Varsòvia
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain