La Vanguardia (Català)

El preu dels pisos a Barcelona augmenta més del 20% en un any

Els habitatges de menys de 100 m2 dupliquen la seva valoració i disparen el cost als barris pobres

- ROSA SALVADOR

El preu mitjà del metre quadrat d’un pis a Barcelona ha assolit, segons la societat de taxació Tinsa, els 3.094 euros, un 21,7% més que ara fa un any. Els preus a la capital catalana multipliqu­en per vuit la pujada de la mitjana espanyola. En casos com el de Ciutat Vella, ha arribat fins al 36%. Com a conseqüènc­ia d’aquests canvis, el districte de Sarrià-Sant Gervasi, amb 4.247 €/m2, s’ha convertit en el més car d’Espanya, per sobre del barri madrileny de Salamanca.

Els preus dels pisos han patit una explosió alcista a la ciutat de Barcelona en els últims dotze mesos, sense parió amb la situació que es viu a la resta d’Espanya. Segons les dades presentade­s ahir per la taxadora Tinsa, el preu mitjà d’un pis a Barcelona és de 3.094 euros/m2, un 21,7% més car que fa un any, amb pujades de dos dígits a tots els districtes de la ciutat però especialme­nt a Ciutat Vella, on els preus han pujat un 35,7%.

L’exuberànci­a dels preus de l’habitatge a Barcelona contrasta amb la situació del mercat immobiliar­i al conjunt de l’Estat: la capital catalana ha pujat vuit vegades més que la mitjana espanyola, que va registrar una alça de només el 2,7%, amb un preu mitjà dels habitatges de 1.245 euros/m2.

“Ara mateix a la ciutat es ven tot. I molt de pressa: de mitjana en menys de tres mesos, però als barris de moda en una setmana. No hi ha prou producte per a tota la demanda de compra actual”, assenyala Miguel Sanz, director territoria­l de la consultora a Catalunya.

Les pujades de preu venen impulsades per la demanda de compradors estrangers, que materialit­zen la majoria de les compres a la ciutat en els últims mesos, però s’han traslladat als districtes considerat­s populars, com Sants-Montjuic (22,6%), Horta-Guinardó (20,8%), Nou Barris (14,9%) o Sant Andreu (14,6%). “Són uns districtes on encara quedaven pisos molt barats, que havien caigut de preu durant la crisi a menys de 100.000 euros i en què els preus ara, simplement, s’han doblat”, explica Sanz.

En canvi, els districtes tradiciona­lment més cars de Barcelona, preferits històricam­ent per les famílies més benestants de la ciutat, registren les pujades més baixes de preus, de l’11% a les Corts i de l’11,6% a Sarrià-Sant Gervasi. Tots els districtes registren pujades significat­ives, que assoleixen el 22% a l’Eixample, el 12,8% a Gràcia i el 19,4% a Sant Martí. Amb tot, el preu mitjà més car de la ciutat continua sent el de Sarrià-Sant Gervasi (4.247 euros/m2), i el més barat, el de Nou Barris (2.036 euros).

Les pujades de preus a la ciutat de Barcelona obliguen moltes famílies a buscar habitatge en altres municipis propers, i han fet pujar els preus mitjans dels habitatges a la província de Barcelona, un 11,9%, fins als 1.963 euros/m2, i els del conjunt de Catalunya, que al tancament del segon trimestre acumulen una alça de l’11,3%, fins als 1.744 euros/m2.

“No crec que hi hagi una bombolla immobiliàr­ia”, assenyala Sanz. “De fet la situació és molt diferent de la del 2007, encara que en alguns casos, especialme­nt en promocions d’obra nova, els preus puguin ser fins i tot més alts: abans la gent s’hipotecava per sobre de les seves possibilit­ats per comprar habitatge i ara la meitat dels compradors no demanen hipoteca, o només per cobrir una petita part del preu”, assenyala.

A la resta de comunitats autònomes pugen els preus, però a uns ritmes molt inferiors als de Catalunya. Segons les dades de Tinsa, el mercat només puja amb força també a Madrid, amb una pujada mitjana dels preus del 9% a la comunitat autònoma (1.825 euros/m2) i del 10,8% a la mateixa capital (que situa el seu preu mitjà en 2.378 euros/m2). I fins i tot hi ha vuit comunitats autònomes on els preus no han deixat enrere la crisi i han descendit en els últims dotze mesos: el País Basc (4,9%), La Rioja (4,6%), Múrcia (4,3%), Castella i Lleó (2,2%), Castella-la Manxa (1,9%), Cantàbria (0,6%), Extremadur­a (0,4%) i Balears (0,3%).

Per capitals, destaca també la pujada de preus d’Alacant (un 12,9%), Vigo (10,2%) i Tarragona (9,4%, fins a 1.285 euros/m2). A la resta de les capitals catalanes els preus encara van baixar al tancament del primer semestre respecte a l’any anterior, un 0,8% a Lleida (amb un preu mitjà de 974 euros/m2) i un 3,1% a Girona (amb un preu mitjà de 1.469 euros/m2).

Els pisos de menys de 100.000 euros gairebé han doblat el preu i han disparat les mitjanes dels barris més pobres

 ?? INMA SAINZ DE BARANDA / ARXIU ?? Els pisos de nova promoció han recuperat els preus del 2007
INMA SAINZ DE BARANDA / ARXIU Els pisos de nova promoció han recuperat els preus del 2007

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain