La Vanguardia (Català)

El primogènit de Pujol haurà de pagar tres milions per sortir de la presó

Després de més de dos mesos a Soto del Real, el jutge exigeix que la fiança sigui en efectiu

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

El jutge de l’Audiència Nacional ha accedit que Jordi Pujol Ferrusola abandoni la presó de Soto del Real, on està des del 25 l’abril, però li imposa unes condicions dures: el pagament d’una fiança de tres milions d’euros en efectiu. El jutge considera que la quantitat està justificad­a per la gravetat dels delictes.

La Sala Penal de l’Audiència Nacional va acordar ahir que Jordi Pujol Ferrusola podrà sortir de presó si paga una fiança de 3 milions d’euros. La caució haurà de ser abonada en efectiu. El tribunal estima que la quantitat exigida és proporcion­ada respecte als delictes que s’imputen al primogènit dels Pujol i que amb això quedarà conjurat el risc que l’imputat pugui continuar movent recursos i fent negocis presumptam­ent il·lícits dins i fora d’Espanya.

L’Audiència ha acollit parcialmen­t els principals arguments utilitzats per la defensa –a càrrec dels lletrats Cristóbal Martell i Alberto Carrillo–, en el sentit que l’empresonam­ent de Jordi Pujol Ferrusola va ser acordat pel jutge encarregat del cas, José de la Mata, el passat 25 d’abril, sense que s’aportessin indicis sòlids nous que ho justifique­ssin.

En aquest sentit, la interlocut­òria de la Sala Penal repassa les operacions atribuïdes a l’imputat i esmenta en concret que una de les ideades és la del préstec a tercers.

La finalitat d’aquesta operativa seria “articular la disponibil­itat d’esquemes societaris nacionals i internacio­nals per situar capitals fora d’Espanya, blanquejar-los i després repatriar-los”. Per això el primogènit dels Pujol –afegeix la interlocut­òria citant les tesis del jutge De la Mata– es valdria de “fiduciaris” amb qui “manté les seves relacions”.

La Sala Penal afirma que aquests motius, “en sintonia amb el recurs d’apel·lació”, no són “rellevants” per mantenir la presó incondicio­nal. En part, perquè les operacions atribuïdes a Jordi Pujol Ferrusola ja eren conegudes i no van determinar en dates anteriors el seu ingrés a la presó.

La resolució sí que admet la transcendè­ncia d’altres dades en contra de l’imputat, en particular “la important elusió de capital”, que segons informes de la unitat de delinqüènc­ia econòmica i fiscal (UDEF) aportats al jutge en dates prèvies a la seva ordre de presó, s’elevaria a “uns 30 milions dels quals no ha retut compte a Hisenda”. El tribunal també té en compte que “és en potència” la investigac­ió sobre l’origen dels ingressos de societats instrument­als que han facturat més d’11 milions d’euros per suposades tasques d’assessoram­ent.

Val a dir que el comú denominado­r d’aquestes societats és que la major part dels seus ingressos procedeix del sector públic, “especialme­nt urbanístic” i “a partir de les quals es van generar pagaments i facturacio­ns milionàrie­s” a favor de Jordi Pujol Ferrusola. Per tot això l’Audiència Nacional preveu “com a possible” que l’imputat pugui moure recursos fora d’Espanya valent-se de fiduciaris i “distraient capital”.

La Sala Penal de l’Audiència pondera tots aquests factors i conclou que la fiança de 3 milions d’euros seria suficient “per salvaguard­ar els rendiments del capital sostret al control de la Hisenda”. La caució, en suma, s’estima eficaç i proporcion­ada davant el risc que en el curs d’“una instrucció complexa” hi hagi “reiteració delictiva de blanqueig de capitals fruit d’una defraudaci­ó fiscal”.

La interlocut­òria recull les tesis de la defensa, però intenta evitar que l’imputat continuï “distraient capital”

 ?? DANI DUCH / ARXIU ?? Jordi Pujol Ferrusola al carrer Génova de Madrid anant cap a l’Audiència mesos abans de ser empresonat
DANI DUCH / ARXIU Jordi Pujol Ferrusola al carrer Génova de Madrid anant cap a l’Audiència mesos abans de ser empresonat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain