La Vanguardia (Català)

Mark Stevenson

ESCRIPTOR I DIVULGADOR

- Girona

L’escriptor i divulgador britànic Mark Stevenson, expert en tendències globals i innovació, va pronunciar ahir una conferènci­a organitzad­a per la Fundació Princesa de Girona sobre la manera d’educar el talent emprenedor.

L’escriptor, divulgador, emprenedor i expert en tendències globals i d’innovació, el britànic Mark Stevenson, encarregat de fer la conferènci­a inaugural de la IV Jornada de Girona Com educar el talent emprenedor de la Fundació Princesa de Girona (FPdGi), va augurar ahir davant un miler de joves i professors que el futur “pinta molt malament”. Un anunci catastrofi­sta, si no fos pels arguments que el van seguir. “Això –va continuar dient Stevenson– és una amenaça, però també una gran oportunita­t”.

Aquest reconegut autor, que és també còmic i excantant i que s’autodefine­ix com una persona que ajuda les empreses a fer-se preguntes perquè el futur sigui millor, va exposar la necessitat no només de fer “un esforç” sinó d’estar “compromès amb un projecte que vagi més enllà de nosaltres mateixos”. Una màxima que forma part d’un corrent de pensament basat en l’optimisme ambiciós i, concretame­nt, de la Lliga d’Optimistes Pragmàtics, un concepte encunyat per ell mateix i que resumeix en l’acrònim Lopo.

Després d’estudiar milers de casos de persones que havien assolit metes significat­ives, va comprovar que hi havia un patró que es repetia i va establir un ideari positiu de vuit principis bàsics, entre els quals també hi ha adoptar una forma de pensament més científic. En aquest sentit, convida a “pensar com a enginyers basant-se en fets objectius i no com un polític”, perquè la política, diu, “el que fa és l’antítesi, és separar-nos”.

Per Stevenson, “ser cínic és només ser obedient a l’statu quo” i és necessari posar en marxa un sistema que confiï en el valor que les persones poden arribar a generar i no establert en les possession­s. “No només pensar quant guanyaràs en la teva vida, si tindràs calefacció a terra o com passaràs la jubilació”, va dir com a exemple.

El cinisme reflecteix, segons aquest expert, una falta d’ambició per millorar les coses, i va advertir que és molt fàcil ser cínic, en comptes d’estar compromès. És l’excusa perfecta per quedar-se a “la zona de confort”. Evitar el pensament cínic és, doncs, una altra de les seves màximes que va desplegar en una de les sales de l’Auditori-Palau de Congressos de Girona plena d’assistents atents a les seves paraules, entre els quals hi havia el Rei.

Davant les desigualta­ts existents i els estralls ambientals que viu el planeta, Stevenson, autor de l’assaig Un viatge optimista pel futur, va receptar el “virus de la participac­ió” tenint en compte que només es poden canviar les coses si s’intervé creant un ambient favorable on la gent pugui participar. “Cal somiar en el futur i divertir-se fent-ho. La festa és més gran. Com més som treballant junts, més treballem junts”, va insistir.

Després de subratllar que l’educació és l’arma més potent del món, va destacar també que “la gent és el que fa i no el que vol fer”. Un altre dels seus principis. “Fer allò que hem dit que faríem”, va precisar.

Entre els reptes de la societat hi ha, segons Stevenson, educar en l’emprenedor­ia tenint consciènci­a dels valors mediambien­tals, la justícia social i contra la desigualta­t. “Els joves són els responsabl­es de canviar les coses”, va recalcar, i va comentar que “hi ha feines que quedaran obsoletes perquè seran substituid­es per les màquines. Per tant és necessari que el sistema educatiu i els empresaris visualitzi­n cap on va el futur”.

Un futur que està a les nostres mans. “La mala notícia és que tot està espatllat, però la bona notícia és que tenim el talent per aconseguir-ho. Venen 20 anys complicats”, va assegurar. Els secrets que ahir va revelar en la seva ponència aquest futuròleg (futuronaut, com es fa anomenar ell en anglès) poden ser els antídots contra un pessimisme que podria inundar-ho tot.

“Ser cínic és ser obedient a l’statu quo, i ser cínic és més fàcil que comprometr­e’s”

 ??  ??
 ?? PERE DURAN SERRAT ?? L’expert en tendències globals va obrir la IV Jornada de Girona de la Fundació Princesa de Girona
PERE DURAN SERRAT L’expert en tendències globals va obrir la IV Jornada de Girona de la Fundació Princesa de Girona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain