La Vanguardia (Català)

Marine Le Pen

LÍDER DEL FRONT NACIONAL

-

La Fiscalia francesa ha imputat Marine Le Pen per apropiació indeguda, per pagar amb fons del Parlament Europeu dos empleats del Front Nacional per feines que no tenien res a veure amb Brussel·les o Estrasburg.

En la política francesa ningú no se salva de les grapes de corrupció. Ni tan sols la ultradreta­na presidenta del Front Nacional, Marine Le Pen, que va dedicar la campanya electoral a carregar un dia sí l’altre també contra tots els mals que representa l’establishm­ent polític i financer del país.

Finalment la Fiscalia francesa l’ha imputat formalment per apropiació indeguda per pagar el salari de dos dels empleats del seu partit amb fons públics del Parlament Europeu. Es tracta del seu guardaespa­tlles, Thierry Légier, i la seva cap de gabinet, Catherine Griset. Tots dos treballen durament per a la presidenta del Front Nacional però mai en tasques relacionad­es amb Brussel·les o Estrasburg. Per tant, se l’acusa d’“abús de confiança” en qualitat d’eurodiputa­da entre el 2009 i el 2016.

Fins ara Le Pen s’havia negat a comparèixe­r davant la justícia al·legant la seva immunitat parlamentà­ria, una cosa que és perfectame­nt legal. L’havien citat a declarar per primera vegada el 10 de març per explicar per què va utilitzar els fons que l’Eurocambra proporcion­a per contractar assistents parlamenta­ris amb aquesta malaptesa. Però llavors, la presidenta de l’FN va decidir que no hi havia pressa, que ja hi acudiria uns mesos més tard, que és un tema que venia de molt de temps enrere i que no era necessari entelar una campanya presidenci­al que, entre altres coses, ha girat entorn d’un altre escàndol amb aires semblants, els llocs de treball ficticis a l’Assemblea Nacional de la dona i els fills del candidat conservado­r, François Fillon. Tot i això, els dos casos no tenen res a veure: en el Penelopega­te de Fillon els llocs de treball eren inexistent­s, en el Front Nacional els llocs de treball existien però no haurien d’haver-se remunerat amb fons públics.

“D’acord amb els seus compromiso­s presos durant la campanya presidenci­al, Marine Le Pen ha comparegut avui davant la convocatòr­ia dels jutges, que com pensàvem l’han imputat”, va explicar el seu advocat, Rodolphe Bosselut. Segons el lletrat, Le Pen va anar a primera hora de la tarda al sector financer del tribunal de París, va llegir una declaració i no va contestar les preguntes dels magistrats, que volen aclarir si l’FN ha desenvolup­at un sistema generalitz­at per remunerar els seus empleats amb crèdits europeus. Bosselut també va informar que dilluns presentara­n un recurs a la imputació perquè, segons el seu parer, viola la separació de poders.

En total, el cost per al Parlament

El Parlament Europeu eleva a gairebé 5 milions d’euros el cost de les trampes del Front Nacional

Europeu de les trampes de l’FN s’eleva a gairebé cinc milions d’euros entre el 2012 i el 2017. La Fiscalia està investigan­t disset persones del partit amb càrrecs públics per aquest assumpte, entre ells Le Pen i el seu pare, Jean-Marie Le Pen, pels contractes d’una quarantena d’assistents que en realitat treballave­n per a França.

L’FN no és l’única força francesa esquitxada per un escàndol d’aquest calibre. Tres nous ministres del Moviment Demòcrata, entre ells el seu líder, François Bayrou, estret col·laborador del president Emmanuel Macron, van haver de dimitir per la implicació del seu partit en pràctiques semblants.

 ??  ??
 ?? FREDERICK FLORIN / AFP / ARXIU ?? La líder del Front Nacional, Marine Le Pen, en el ple del Parlament Europeu, l’octubre del 2016
FREDERICK FLORIN / AFP / ARXIU La líder del Front Nacional, Marine Le Pen, en el ple del Parlament Europeu, l’octubre del 2016

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain