La Vanguardia (Català)

Donald Trump

PRESIDENT DELS ESTATS UNITS

- Washington. Correspons­al JORDI BARBETA

Els atacs de Trump contra els presentado­rs del matinal de la cadena de televisió MSNBC han provocat un autèntic escàndol nacional. Tots dos van ser víctimes de les ires del president amb uns tuits tan insultants com grotescos.

Si Mariano Rajoy insultés María Casado, la conductora de La Mañana de la 1, o si Carles Puigdemont denigrés Lídia Heredia, la periodista d’Els matins de TV3, és probable que hi hagués iniciative­s per aplicar les previsions constituci­onals que contemplen el relleu del president per faltar-li un bull. Això és el que està passant als Estats Units, després dels atacs del president, Donald Trump, als presentado­rs del matinal de la MSNBC, que han provocat un autèntic escàndol nacional.

Una quarantena de congressis­tes republican­s i demòcrates, que no solen estar d’acord en gairebé res, han coincidit a censurar la nova bravata del president i els mitjans de referència estan abordant l’assumpte com una autèntica crisi política que mereix figurar com a notícia principal a la seva portada.

Mika Brzezinski i Joe Scarboroug­h, la parella de presentado­rs del Morning Joe, van ser víctimes de les ires del president dijous amb uns tuits tan insultants com grotescos. Tot indica que, com és habitual en ell, Trump va matinar, va encendre el televisor, no li va agradar el que va escoltar i va descarrega­r tota la seva ira a Twitter. De Joe Scarboroug­h va dir que era un “psicòpata”, però amb Brzezinski es va rabejar encara més: va dir que està “boja”, que té un “baix coeficient intel·lectual” i que “sagnava terribleme­nt per un lífting facial” quan la parella –televisiva i també sentimenta­l– el va visitar a la seva finca de Mar-alago en vigílies d’Any Nou.

La cadena MSNBC va respondre immediatam­ent amb un comunicat: “És un dia trist per als Estats Units quan el president dedica el seu temps a intimidar, mentir i escopir atacs personals mesquins en comptes de fer la seva feina”. Brzezinski i Scarboroug­h van respondre ahir primer amb un article a The Washington Post titulat “Donald Trump no està bé”, en el qual a més de donar explicacio­ns sobre una anterior relació cordial amb l’ara president posaven en dubte la seva salut mental. “Líders i aliats dels Estats Units es pregunten una vegada més si aquest home està en condicions de ser president. Tenim els nostres dubtes, però tots dos estem segurs que no està mentalment preparat per continuar veient el nostre xou”, van afirmar.

La parella tenia previst iniciar ahir les seves vacances, però va optar per endarrerir-les i comparèixe­r de nou davant de les càmeres per defensar-se de “les mentides del president”, i també per afegir informacio­ns que converteix­en el sainet en escàndol polític. Scarboroug­h va assegurar que funcionari­s de la Casa Blanca van amenaçar la parella de publicar informacio­ns

compromese­s per a ells al National

Enquirer si no canviaven d’actitud respecte al president i no s’hi disculpave­n. L’Enquirer és un tabloide sensaciona­lista que manté una línia de suport inequívoc a Donald Trump. El seu editor, David Pecker, va dir que no estava al corrent de les amenaces de la Casa Blanca ni del reportatge en qüestió. I malgrat la pluja de crítiques dels seus correligio­naris, Trump va seguir alimentant la controvèrs­ia tornant a tuitejant que va ser el mateix Scarboroug­h que li va demanar que frenés la publicació del reportatge.

I el presentado­r va contraatac­ar assegurant que podia demostrar les amenaces perquè conserva enregistra­ments de les converses i els missatges de text amenaçador­s.

Els líders republican­s del Congrés ja no saben com tancar les polèmiques que genera el president amb els seus tuits i que s’han convertit en un obstacle principal per tirar endavant la seva agenda política, que continua pràcticame­nt inèdita. La promesa reforma sanitària continua empantaneg­ada al Senat i l’incendi no contribuei­x a facilitar les negociacio­ns. I la Casa Blanca perd capacitat d’iniciativa. Cada vegada són menys les conferènci­es de premsa amb càmera per evitar les preguntes incòmodes. Ahir mateix, la compareixe­nça amb el president de Corea del Sud va tenir un format sense preguntes. I els estrategs republican­s estan cada cop més amoïnats per la repercussi­ó que puguin tenir les andanades del president de cara a les legislativ­es de l’any que ve, sobretot per com pot afectar el determinan­t vot femení.

 ?? JONATHAN ERNST / REUTERS ?? Joe Scarboroug­h i Mika Brzezinski, al sopar de correspons­als de la Casa Blanca del 2015
JONATHAN ERNST / REUTERS Joe Scarboroug­h i Mika Brzezinski, al sopar de correspons­als de la Casa Blanca del 2015
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain