La Vanguardia (Català)

L’hora del heavy metal

- Xavi Ayén

Després del Primavera Sound i el Sónar, el tour de festivals de cada estiu barceloní rep el Rock Fest, la gran festa del heavy metal que, des dels seus escenaris a la zona de Can Zam, a Santa Coloma de Gramenet, farà rugir la congregaci­ó metal·lera amb autèntics monstres com Aerosmith, Avantasia o l’incombusti­ble Alice Cooper.

La gespa artificial és l’únic element comú al Sónar i el Rock Fest Barcelona, la cimera mundial del hard rock i el heavy metal que va començar ahir al parc de Can Zam, a Santa Coloma de Gramenet, on milers de seguidors –la gran majoria, sense taps a les orelles– demostrara­n, fins demà diumenge, que aquesta música és molt viva i continua mobilitzan­t multituds, no només de nostàlgics, sinó també de les noves generacion­s.

Si a l’estiu la línia 4 s’omple de gent amb banyador, xancletes, tovalloles i la pell envermelli­des, aquests dies la línia 1 (direcció Fondo) i especialme­nt la línia 9, presenten un públic –entre ells, molts europeus, sobretot britànics– de samarreta negra amb noms de grups metal, així com abundants cabelleres, armilles de pell i fins i tot collars de cuir amb tatxes. Una alegre serp negra que fa via, lluint múscul i tatuatges, cap a Can Zam.

Els caps de cartell d’aquesta cita són bandes llegendàri­es, dinosaures que formen part de la banda sonora de les nostres vides, com Aerosmith (demà, 23 h), Europe (demà, 21.55 h), Alice Cooper (avui a mitjanit) i Deep Purple (avui, 21.05 h, en plena gira de “llarg adéu”), que se sumen a 50 bandes més, cadascuna amb el seu accent específic, com l’alemanya Rage (demà, 14.20 h), la suïssa Gothard (avui, 16.45 h), la noruega Emperor (avui, 20 h), la brasilera Sepultura (demà, 17.35 h) i la nord-americana Blue Öyster Cult (avui, 18.45 h)...Entre les actuacions més destacades d’ahir hi figurava el power metal d’Avantasia, grups veterans com Pretty Maids, Queensrÿch­e, Metal Church i Krokus. El sector dur es va divertir de valent amb els decibels de Decapitate­d, Ensiferum i Abbath, mentre que els melòdics van optar per Eclipse. Bandes espanyoles com Angelus Apatrida i el seu trash metal made in Albacete, la basca Soziedad Alkohólika i els andalusos Reincident­es van reivindica­r l’arrelada tradició local, que tindrà altres exponents en els madrilenys Ñu (avui, 14.35 h) i el guitarrist­a Rosendo (avui, a les 22.55 h).

Aquest any, la novetat és un tercer escenari, sota un envelat, amb una estimulant programaci­ó paral·lela i simultània a la dels dos principals, que són al costat i no s’encavalque­n mai, perquè ofereixen concerts consecutiu­s.

Juntament amb els anuncis dels pròxims festivals heavy a comarques, com el Ripollet Rock i el Cubelles Rock, el Rock Fest, amb l’abonament de tres dies a un preu de 150 euros més despeses (venen a ser uns 170), presenta especifici­tats, com les sessions de firmes, organitzad­es per horaris, on els músics dediquen als fans samarretes, discos o qualsevol altre objecte; així com la freqüentad­a zona d’acampada a Montmeló, amb una gran arbreda i fins i tot piscina, o els preus especials per als empadronat­s a Santa Coloma. Atès que sembla que els veïns són lluny, mirant-s’ho tot des dels turons–tot i que hi ha unes sofertes casetes just al costat del recinte–, les sessions amb dj a Can Zam acaben tard: avui està previst vora les sis del matí, i diumenge la cosa s’allargarà fins a les 3.30 h de dilluns. Ahir a la nit, a l’entrada, un llauner utilitzava tàctiques avançades de màrqueting per col·locar la seva mercaderia: “Sexy men! Sexy women! Do you want sexy beer?”. I la fleca Lola anunciava els seus productes a través d’una pancarta manuscrita. Ningú aquí no troba a faltar el Primavera Sound...

El parc de Can Zam acull fins demà la cimera del heavy, amb Aerosmith, Alice Cooper i Deep Purple

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Els noruecs Abbath van caldejar la congregaci­ó de heavies amb el seu black metal adobat amb foc, cuir i punxes
ÀLEX GARCIA Els noruecs Abbath van caldejar la congregaci­ó de heavies amb el seu black metal adobat amb foc, cuir i punxes
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain