La Vanguardia (Català)

La llum es torna a apujar

- BARCELONA

El rebut de l’electricit­at domèstica es va encarir un 1% el mes passat, i ja suma una alça anual del 18,4%.

El rebut mitjà d’electricit­at s’ha encarit un 1% al juny respecte al mes de maig, amb la qual cosa encadena el tercer mes consecutiu de repunts. D’aquesta manera, el primer semestre de l’any acumula una pujada del 18,4% sobre el mateix període de l’any passat, segons dades recollides per Europa Press a partir del simulador de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competènci­a (CNMC). L’alça va ser criticada per les organitzac­ions de consumidor­s OCU i Facua, que van acusar el Govern de passivitat davant aquestes alces.

La factura mitjana per a un consumidor domèstic va ascendir a 64,76 euros al juny, davant els 64,12 euros del mes anterior. D’aquest import, 14,39 euros correspone­n al terme fix, 36,53 euros al consum, 2,6 euros a l’impost d’electricit­at i 11,24 euros a l’IVA. Aquest rebut correspon a un consumidor mitjà similar a l’utilitzat pel Ministeri d’Indústria en els seus càlculs, amb una potència contractad­a de 4,4 quilowatts (kW) i una demanda anual de 3.900 kilowatts-hora (kWh), pròpia d’una família amb dos fills.

Aquest mes ha estat marcat per les altes temperatur­es i la sequera que ha portat a registrar puntes de demanda elèctrica per a aquestes dates. En el conjunt de la península Ibèrica s’han assolit els 21.681 gigawatts-hora (GWh), la qual cosa representa un increment del 7,1% respecte a la del mateix mes de l’any passat, va informar ahir Red Eléctrica de España (REE). El gestor de la xarxa va assenyalar que si es tenen en compte els efectes del calendari i les temperatur­es, la demanda peninsular d’energia elèctrica ha augmentat un 4,3% respecte al juny del 2016.

Respecte al juny del 2016 l’encariment en la factura és d’un 8,7%, una mica més de 5 euros sobre els 59,56 euros que va suposar el rebut fa un any. D’aquesta manera, el rebut de la llum torna a repuntar, després de les pujades del maig (+0,9%) i l’abril (+0,5%), que van trencar amb els descensos del febrer i el març que havien deixat enrere l’episodi alcista del gener i nou mesos seguits de pujades. Amb tot, des del gener, el preu mitjà de la factura s’ha reduït prop d’un 20%.

Les organitzac­ions de consumidor­s OCU i Facua acusen el Govern espanyol de passivitat

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU ?? Les altes temperatur­es eleven la demanda
LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU Les altes temperatur­es eleven la demanda

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain