La Vanguardia (Català)

Amb dret a receptar

Un decret català exigirà formació específica per a medicament­s amb recepta

- ANA MACPHERSON

La Generalita­t enllesteix un decret que tornaria a les infermeres la potestat de prescriure medicament­s.

No és un decret sobre la prescripci­ó mèdica, no autoritza les infermeres a prescriure medicament­s i ampliar-ne l’abast profession­al, tal com es va reclamar durant anys i semblava que s’aconseguir­ia a partir de la llei de garanties i ús racional dels medicament­s del 2009. El projecte de decret que es podria aprovar d’aquí a cinc mesos a Catalunya només pretén blindar jurídicame­nt l’activitat normal de la infermeria, que es va quedar sense permís després d’un reial decret del 2015 del passat govern del PP. I en aquesta normalitat que de sobte va quedar fora de la llei s’hi troba des de la pomada amb antibiòtic que s’aplica a una ferida fins a la dosi d’insulina en els malalts diabètics.

El reial decret del 2015 està a la picota i recorregut des que va aparèixer, però continua en vigor malgrat que cap comunitat autònoma no el vol. El Ministeri de Sanitat s’ha proposat de modificar-lo quan hi hagi consens entre les profession­s, un objectiu ardu. “Després de més de dotze mesos de negociació hem arribat a un articulat amb un ampli consens interprofe­ssional per tornar la seguretat jurídica a l’activitat normal de la infermeria en una assistènci­a que es basa en el treball en equip i en què les relacions interprofe­ssionals són la clau de la qualitat”, va afirmar Antoni Comín, conseller de Salut, en la presentaci­ó del projecte. Creuen que d’aquesta manera salven, a més, la continuïta­t assistenci­al (aquell ajust de la dosi d’insulina, per exemple) amb totes les garanties.

El projecte aprofita les escletxes legals per esmenar, sense ferho oficialmen­t, el reial decret del 2015 que impedeix qualsevol indicació i ús de fàrmacs i productes sanitaris sense la prescripci­ó expressa d’un metge. El decret català, molt semblant al que vigeix a Andalusia, estableix que per indicar, utilitzar i autoritzar la dispensaci­ó dels productes sanitaris relacionat­s amb l’activitat de la infermeria (material de cures, per exemple), només caldrà acreditar que es té el grau d’infermeria i que està col·legiat. Per indicar i utilitzar els medicament­s

Els metges volen que només es pugui indicar amb una acreditaci­ó extra

El reial decret del PP del 2015 va deixar la infermeria sense permís per a tasques habituals

de prescripci­ó mèdica –tots els que necessiten recepta– s’exigirà que hi hagi un diagnòstic previ, funció exclusiva del metge, i que la medicació s’ajusti als protocols establerts. En aquest cas, infermeres i infermers necessitar­an acreditar una formació específica que haurà de definir en cada àmbit (cures als nounats, cures al final de la vida, cardiologi­a, oftalmolog­ia...) una comissió de pràctica assistenci­al creada pel Departamen­t de Salut.

La formació específica que s’exigirà estarà vinculada a aquest àmbit concret. Es podrà obtenir a través de màster i altres fórmules, o fins i tot a través de l’experiènci­a provada.

Fins a aquest punt, metges i infermeres han estat d’acord. El problema ha sorgit amb els medicament­s que no necessiten recepta, els OTC o productes publicitar­is que es dispensen directamen­t a la farmàcia. El projecte de decret autoritza qualsevol infermer titulat a gestionar aquests fàrmacs sempre dins dels protocols establerts. Però als col·legis de metges catalans, el 50% de la mesa de negociació, no els sembla suficient i creuen que també haurien de tenir alguna mena d’acreditaci­ó extra, perquè indicar un fàrmac, encara que sigui publicitar­i, sempre és un acte sanitari i sovint s’adrecen a pacients amb comorbidit­at i polimedica­ció.

La Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitàri­a es felicita, en canvi, per l’acord i creu que les dues profession­s que treballen juntes s’han acostat amb aquesta deliberaci­ó. Encara queda lluny, de tota manera, del paper adjudicat a les infermeres en altres països pròxims, models que intenten aprofitar una formació università­ria que els capacita per a moltes més tasques.

 ?? JOVANMANDI­C / GETTY IMAGES / ISTOCKPHOT­O ?? Les infermeres se solen ocupar del seguiment dels pacients amb diabetis i d’ajustar-los les dosis
JOVANMANDI­C / GETTY IMAGES / ISTOCKPHOT­O Les infermeres se solen ocupar del seguiment dels pacients amb diabetis i d’ajustar-los les dosis

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain