La Vanguardia (Català)

Sí alemany al matrimoni gai

El Parlament aprova l’equiparaci­ó legal després del gir sobtat de Merkel

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

Alemanya va ingressar ahir en l’encara reduït grup de països del món, la majoria occidental­s, on gais i lesbianes poden casar-se. El Bundestag (cambra baixa del Parlament) va aprovar la legalitzac­ió del matrimoni entre persones del mateix sexe, després d’un meteòric procés d’avaluació del tema –en cosa de només una setmana– d’innegable sabor electoral.

Però no per això l’alegria ha estat menor entre els nous dipositari­s d’aquell dret, després que la Ehe

für alle (matrimoni per a tothom, aquest és el lema dels seus defensors) s’aprovés per 393 vots a favor, 226 en contra i 4 abstencion­s. La cancellera democristi­ana, Angela Merkel, que sense haver-ho planejat ha propiciat aquest desenllaç, va votar ahir en contra. Era a més l’últim dia de sessions al Parlament abans de les vacances, amb les eleccions del 24 de setembre ja en l’horitzó, en les quals Merkel aspira a un quart mandat.

El text estipula que “el matrimoni es contreu per tota la vida entre dues persones de sexe diferent o del mateix sexe”. Va ser aprovat gràcies al suport total de tres dels quatre partits representa­ts al Bundestag –el socialdemò­crata SPD, els esquerrans de Die Linke, i Aliança 90/Els Verds–, i també gràcies a una part dels diputats de la democristi­ana CDU de Merkel i de la seva sòcia socialcris­tiana bavaresa CSU (que formen un sol grup parlamenta­ri), partits que van donar llibertat de vot.

El diputat democristi­à Jan-Marco Luczak va animar els seus correligio­naris a votar sí. “Seria absurd tractar de protegir el matrimoni impedint a la gent que es casi”, va raonar Luczak. La Constituci­ó alemanya indica que “el matrimoni i la família es troben sota la protecció especial de l’Estat”, però Merkel va afirmar davant la premsa que, segons el seu parer, “el matrimoni és, en vista de la Constituci­ó, una unió entre un home i una dona”, i que per això havia votat en contra. Tot i això, es va mostrar a favor que les persones homosexual­s puguin adoptar nens. La cancellera va dir també que confia que la mesura generi “més pau i cohesió en la societat”.

Des del 2001 les parelles de gais i lesbianes podien inscriure’s com a unions civils, amb diversos drets similars als del matrimoni, però sense els seus avantatges fiscals i sense poder adoptar. Amb el nou text –pendent de ratificaci­ó al Bundesrat (cambra alta), tràmit que pot donar-se per descomptat–, tindran els mateixos drets que les parelles heterosexu­als.

El resultat de la votació va ser celebrat al Bundestag amb aplaudimen­ts, amb confeti llançat des del grup dels Verds, i amb abraçades emocionade­s a la tribuna del públic. Però malgrat la felicitat regnant en el gruix de l’hemicicle, hi va haver també retrets durs, formulats amb especial força per l’SPD, soci de Govern de la democristi­ana Merkel en aquesta legislatur­a que s’encamina al seu final. “Senyora Merkel, no puc estalviar-li això: ha estat vergonyós, ha estat incòmode. Des del 2005 vostè ha donat suport a la discrimina­ció de les lesbianes i els gais, i no va fer mai res per la igualtat legal; avui ni tan sols volia vostè que el tema s’inclogués a l’agenda de la sessió”, va acusar el diputat socialdemò­crata Johannes Kars, que va concloure, irat: “És vergonyós, és incòmode i, honestamen­t senyora Merkel, gràcies per res!”.

Certament, fa una setmana poc podia imaginar la cancellera –i molt menys els homosexual­s ale-

Apressada per la pugna electoral, la cancellera va obrir la porta a la legalitzac­ió, però va votar que no

manys– el que acabaria succeint ahir al Bundestag. El matrimoni homosexual figurava ja com a ingredient irrenuncia­ble en els programes electorals de Die Linke, d’Aliança 90/Els Verds i dels liberalcen­tristes del FDP (actualment sense representa­ció parlamentà­ria, però que segons els sondejos l’obtindran de nou al setembre), i aquests dos últims tenen caracterís­tiques de potencials socis de coalició per a Merkel.

Però el tema va saltar a primera línia de la batalla política diumenge passat, quan el seu rival i candidat socialdemò­crata a la cancelleri­a, Martin Schulz, va anunciar que l’SPD no firmaria una coalició de Govern amb partits que no acceptessi­n aprovar per llei el matrimoni entre persones del mateix sexe. Aquella promesa feia inviable revalidar l’actual Grosse Koalition amb la CDU/CSU de Merkel, que a més quedava aïllada com a única formació contrària (la ultradreta­na AfD s’oposa al matrimoni gai, però els altres partits rebutgen pactar res amb ells).

Angela Merkel va reaccionar dilluns passat, en un gir que, segons la premsa alemanya, va negociar abans amb el líder bavarès, Horst Seehofer. En una entrevista amb la revista femenina Brigitte, transmesa des d’un teatre i amb preguntes del públic, Merkel es va declarar disposada que algun dia es votés sobre aquest tema segons “decisió de consciènci­a” de cada diputat, sense que prioritzés la disciplina de partit. En les últimes eleccions del 2013, Merkel havia rebutjat el matrimoni homosexual adduint riscos “per al benestar dels fills”.

De seguida, Martin Schulz –a qui Merkel treu 17 punts d’avantatge en l’últim sondeig electoral, publicat abans-d’ahir per Forsa– li va prendre la paraula, i la va desafiar que la votació es realitzés aquesta mateixa setmana. La democristi­ana i els seus van provar de resistir-se, però l’SPD va aconseguir introduir el tema a l’agenda d’ahir divendres, últim dia de sessions al Bundestag, on va ser aprovat sense més dilació.

A la tribuna del públic hi havia Ulli Köppe, el jove que va formular la pregunta decisiva a Merkel en l’acte de la revista Brigitte. A Berlín fa dos dies que plou a bots i barrals, i ahir al matí va aparèixer un arc de Sant Martí sobre el Reichstag, una imatge en la qual molts entusiaste­s van voler veure una metàfora del triomf de la bandera gai. Schulz guanya punts, però Merkel ha desactivat un assumpte destinat a ser espinós en la campanya electoral. I el tomb en principi no hauria de restar-li vots: el darrer sondeig emès per la cadena ZDF indica que el 73% d’alemanys dona suport al matrimoni gai.

 ?? TOBIAS SCHWARZ / AFP ?? La cancellera, Angela Merkel, envoltada de diputats, a la fila per votar ahir al Bundestag sobre el matrimoni homosexual
TOBIAS SCHWARZ / AFP La cancellera, Angela Merkel, envoltada de diputats, a la fila per votar ahir al Bundestag sobre el matrimoni homosexual

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain