La Vanguardia (Català)

La UE accelera la firma del pacte comercial amb el Japó

Brussel·les i Tòquio es concerten per respondre a Trump

- BEATRIZ NAVARRO Tallinn. Enviada especial

Les negociacio­ns entre la Unió Europea i el Japó per a la firma d’un acord comercial han entrat en la seva recta final. En les últimes hores, les converses s’han accelerat amb vista a tancar el pacte la propera setmana, coincidint amb la segona visita a Europa de Donald Trump, per a la cimera del G-20 que se celebrarà a Hamburg el 7 de juliol.

Més enllà de l’interès econòmic mutu en l’acord, tant la Unió Europea com Tòquio volen respondre amb un missatge d’unitat a favor del lliure comerç i l’ordre comercial multilater­al a les tesis proteccion­istes del president dels Estats Units, que tan bon punt va prendre possessió del seu càrrec es van retirar de l’Acord Transpacíf­ic.

La comissària europea de Comerç, Cecilia Malmström, i el titular d’Agricultur­a, Phil Hogan, van volar abans-d’ahir a Tòquio per negociar els últims serrells de l’acord. Si tot avança segons el previst, el primer ministre japonès, Shinzo Abe, viatjarà a Brussel·les dijous vinent 6 de juliol per segellar amb una encaixada de mans el principi d’acord, just abans de la celebració de la cimera del G-20, han avançat fonts comunitàri­es. La firma del text final se celebrarà més endavant.

Irònicamen­t, l’arribada de Trump al poder ha afavorit l’acostament comercial entre la UE i el Japó. Quan van començar les converses, el 2013, els negociador­s europeus tenien por de ser utilitzats pels japonesos per reforçar la seva posició davant els Estats Units en el marc de l’acord del Pacífic, al qual havien donat prioritat, i acabar sent deixats de banda quan el firmessin.

Finalment van ser els EUA els que van donar l’esquena al Japó. Dies després que Trump anunciés la seva retirada del pacte amb el Pacífic, el Govern japonès es va posar en contacte amb la Comissió Europea per donar un impuls a les negociacio­ns. Abe, un líder poc amic dels viatges, havia d’anar a Brussel·les a la cimera UE-Japó al març però estava disposat a tornar uns mesos després especialme­nt per firmar l’acord, va informar el seu cap de gabinet.

Les dues parts van coincidir que “no només s’havia de tancar l’acord comercial sinó que s’havia de fer en un moment que importés. Calia demostrar que els que comparteix­en uns mateixos valors, i defensem la democràcia, els drets humans i la lluita contra el canvi climàtic, farem pinya”, recorda un alt càrrec europeu.

L’entusiasme de la UE és palpable, encara que per part japonesa imperi la prudència. L’acord cobriria al voltant d’un terç del PIB mundial i ajudaria a reforçar els intercanvi­s comercials entre la Unió i el Japó, en declivi per la puixança d’altres socis asiàtics. És un dels pocs en què Europa té interessos ofensius en agricultur­a. La possible firma tindrà lloc el mateix moment que Trump, de camí a Hamburg, es reuneix a Varsòvia amb els líders de països de l’Est i Centre d’Europa. La trobada ha suscitat inquietud a Brussel·les, que té por que agreugi les divisions internes del club.

La firma de l’acord tindrà lloc hores abans que Trump viatgi a Hamburg a la cimera del G-20

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain