La Vanguardia (Català)

Un joc menys rendible

- ADOLFO S. RUIZ Sevilla

La gallina dels ous d’or està realment en perill. El Govern de Gibraltar ha vist les orelles a un llop famolenc que ve a menjar-se els beneficis, molt elevats, que li proporcion­ava ser seu fiscal de la major part de les grans empreses britànique­s del joc en línia. Un negoci que aporta al Penyal uns 340 milions d’euros de beneficis a l’any des de fa més d’una dècada.

Són les conseqüènc­ies del Brexit, però no únicament. Aquest futur incert i negre que cau sobre els llanitos té més escenaris. Amb Brexit o sense ell, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, amb seu a Luxemburg, acaba de dictaminar que les empreses del joc establerte­s a Gibraltar han de sotmetre’s al mateix règim fiscal que impera al Regne Unit. És a dir, que hauran de pagar un 15% d’impostos sobre els seus beneficis, molt lluny de l’1% actual. I, esclar, les empreses estan pensant si els compensa continuar a Gibraltar o els aniria millor traslladar-se a d’altres paradisos que estan agafant força, com ara Malta o l’Illa de Man.

L’Associació d’Apostes i Joc de Gibraltar ha lluitat amb dents i ungles per evitar que la nova taxa imposada pel Regne Unit a aquest tipus d’empreses, el ja comentat 15%, afectés les establerte­s al Penyal. Fabian Picardo i els seus ministres al·legaven que aquest impost incomplia la llibertat de prestació de serveis, un dels pilars que conformen la Unió Europea

El Tribunal de la UE, en una sentència política, assenyala que “Gibraltar no forma part del Regne Unit”, ja que es tracta tècnicamen­t d’una colònia, però recorda que les seves relacions exteriors estan a càrrec de Londres i que, per aquest motiu, se li aplica el dret comunitari, excepte en algunes qüestions molt concretes. La UE estableix que, a l’hora d’aplicar la llibertat de serveis, les dues parts han de ser considerad­es “un sol Estat membre” i, per tant, Londres té dret a reclamar aquells impostos a les empreses que operen a Gibraltar com si ho fessin des de Gal·les o Escòcia. No en va, el 80% dels que aposten en aquestes cases, que controlen el 60% del mercat mundial, són ciutadans britànics.

A Picardo se li acumulen els problemes i el futur del joc en línia és un dels més importants. El Govern gibraltare­ny intenta posar bona cara al mal temps i tranquil·litzar els seus ciutadans. Les dades aportades pel Govern del Penyal assenyalen que en els últims dotze mesos (amb dades fins al mes d’abril), cinc nous operadors han entrat a Gibraltar i cinc n’han sortit. Dues de les empreses més importants s’han fusionat, així que el nombre de llicències ha descendit a 30.

Els últims mesos l’ocupació en el sector ha crescut en 101 nous empleats, fins a un total de 3.353 a 31 de març d’aquest any. Entre ells, una part molt elevada són treballado­rs espanyols que travessen tots els dies la frontera per treballar a les oficines que William Hill o Ladbrokes tenen a Casemance Square o Main Street.

Cristóbal del Pino és un d’ells. Per descomptat, observa amb preocupaci­ó el seu futur, encara que no es deixa dominar pel pànic. Del Pino presta els seus serveis en una empresa de joc de mida mitjana, però amb futur. “Els caps sí que estan més preocupats que nosaltres. Parlen molt entre ells sobre si continuare­m a Gibraltar o no, però la meva feina la puc desenvolup­ar des del Penyal o des de qualsevol altre lloc, així que no em preocupa en excés”, assenyala.

El ministre de Comerç, Serveis Financers i Joc en Línia de Gibraltar, Albert Ísola, insisteix que de moment cap de les empreses establerte­s a Gibraltar està reconsider­ant seriosamen­t el seu trasllat a una altra jurisdicci­ó, “simplement estan estudiant els factors que podrien alterar la naturalesa actual dels seus negocis tan bon punt se substanciï el Brexit”.

Mentrestan­t, el Govern espanyol mantindrà un poder de decisió sobre l’aplicació a Gibraltar de qualsevol acord que el Regne Unit negociï amb la UE en el marc de la sortida de Londres de l’organitzac­ió europea. Si no ho veu clar, podrà vetar-ho.

Gibraltar mira d’evitar tant sí com no la fuga d’empreses d’apostes en línia establerte­s

al Penyal Les firmes estan inquietes per les incerteses del Brexit i l’augment dels impostos

 ?? WWW.ALAMY.COM ?? Paradís en perill. L’economia del Penyal s’enfronta a nous reptes, amb una legislació fiscal que arriba de Londres i que podria perjudicar-la
WWW.ALAMY.COM Paradís en perill. L’economia del Penyal s’enfronta a nous reptes, amb una legislació fiscal que arriba de Londres i que podria perjudicar-la
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain