La Vanguardia (Català)

Iceta no sancionarà els seus batlles pel referèndum

El dirigent socialista lamenta la pressió sobre els electes

- RAÚL MONTILLA Barcelona

El líder del PSC, Miquel Iceta, va cloure ahir qualsevol dubte sobre les possibles sancions contra alcaldes de la seva formació que participin en l’organitzac­ió del referèndum de l’1 d’octubre: no n’hi haurà.

“Crec que les sancions no hi seran, les hauria de proposar jo i no ho penso fer”, va dir Iceta en el transcurs d’una entrevista a TV3. El líder del PSC va apuntar que, si en algun cas hi arriba a haver algun alcalde socialista que col·labora en l’organitzac­ió del referèndum, el problema que aquest batlle pugui tenir amb el partit serà “menor” comparat amb el que podria tenir amb la justícia.

“L’únic que ens sap greu és que no hi hagi cap electe que, per un accés de zel, d’ingenuïtat o de ganes de col·laborar, no prengui mal des del punt de vista jurídic o legal. Però crec que això no passarà”, va assegurar el líder del PSC. “Només els demanem una cosa, i és que compleixin la llei”, va afegir . En aquest sentit, Iceta va precisar que si algun alcalde socialista participa avui en l’acte de suport del món local al referèndum, no estarà fent res il·legal.

“Firmar un manifest per cedir espais no vulnera la llei, aprovar-lo en un ple sí”, va advertir just en el moment que, precisamen­t, els grups municipals del PSC de diferents ajuntament­s de tot Catalunya han començat a presentar en els plens una moció sobre el referèndum a través de la qual s’exigeix a la Generalita­t que si vol la col·laboració dels consistori­s “ho faci de manera oficial i per escrit”. Un text en què també s’insta el govern local a protegir els seus funcionari­s i sol·licitar al secretari municipal –que és funcionari de l’Estat– un dictamen sobre què ha de fer el consistori davant el referèndum.

És més que probable que aquests informes no siguin favorables a la celebració de la consulta. Ciutats com Terrassa, Cornellà de Llobregat o Sant Andreu de la Barca ja han aprovat aquesta moció.

Iceta, a través del seu videoblog setmanal –fet públic després de l’entrevista–, va insistir en la petició als seus alcaldes que compleixin la llei, alhora que va lamentar la pressió de què estan sent objecte els càrrecs electes amb motiu de la consulta. “No sé si hi haurà referèndum; per no tenir no tenen ni urnes”, va dir. “El que sí que sé és que això no és responsabi­litat dels alcaldes. Els nostres alcaldes i alcaldesse­s ens tenen al seu costat i els demanem, per això i per tot, que compleixin la llei”.

El líder del PSC diu que si els seus alcaldes col·laboren amb l’1-O el problema el tindran amb la Justícia

 ?? DAVID AIROB/ARXIU ?? Iceta durant la trobada que van mantenir els delegats del PSC abans del congrés del PSOE
DAVID AIROB/ARXIU Iceta durant la trobada que van mantenir els delegats del PSC abans del congrés del PSOE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain