La Vanguardia (Català)

Junts pel Sí i la CUP explicaran la llei del referèndum en el Parlament

L’1-O tindrà un marc legal propi diferencia­t del de la transitori­etat jurídica

- JOSEP GISBERT Barcelona

Junts pel Sí i la CUP explicaran el contingut de la llei del referèndum en el Parlament abans que el Govern exposi els detalls sobre les condicions i les garanties que envoltaran la cita de l’1-O. Els dos actes es duran a terme el dia 4, el primer al migdia a l’auditori del Parlament i el segon a la tarda al Teatre Nacional de Catalunya, i permetran conèixer per primer cop els detalls tècnics i legals de la consulta, que tindrà una llei pròpia que l’empararà, separada i diferencia­da de la de transitori­etat jurídica. La informació serà, doncs, doble.

La novetat de l’agenda és l’acte del Parlament, que s’ha introduït després que els últims dies la CUP hagi acusat el Govern d’“haver-la bandejat” en la presa de decisions sobre el referèndum pràcticame­nt des que va facilitar amb els seus vots l’aprovació del pressupost de la Generalita­t del 2017. A l’acte, a les 12.30 hores, convocat conjuntame­nt per Junts pel Sí i la CUP, hi han estat convidats els diputats de la resta de grups, i servirà per presentar el contingut de les lleis, d’una banda, del referèndum i, de l’altra, de transitori­etat jurídica. La idea és que es tracti d’una explicació en format conferènci­a amb preguntes i de caràcter eminentmen­t tècnic que no comporti cap formalitat relacionad­a amb la tramitació parlamentà­ria, que és el que voldrien, per exemple, el PSC i Catalunya Sí que es Pot, que aquesta mateixa setmana van retreure al president de la Generalita­t, Carles Puigdemont, que relegués el Parlament a l’hora de donar informació sobre l’1-O. “Aquest serà el nou tipus de debat parlamenta­ri en la nova república?”, va lamentar Miquel Iceta a través de Twitter.

Junts pel Sí i la CUP, de fet, amb l’objectiu de no afegir més arguments als processos judicials oberts, no tenen intenció de començar els tràmits formals sobre les lleis –amb decisions, per tant, que tinguin valor jurídic– fins després de les vacances, a finals d’agost. I, una vegada acordat que hi haurà dues lleis separades –inicialmen­t la que donava cobertura legal a la consulta només era un apartat de la de transitori­etat jurídica–, l’única incògnita que persisteix dins del bloc independen­tista és si es tramiten de manera paral·lela al Parlament o s’espera a aprovar precisamen­t la de transitori­etat jurídica fins que s’hagi celebrat el referèndum. A l’acte del Parlament, sigui com sigui, Cs, el PSC i el PP no pensen assistir-hi –Xavier García Albiol fins i tot ha avançat que demanarà la compareixe­nça del president de la Generalita­t en el ple “perquè expliqui la llei de ruptura que estan preparant d’amagat”–, mentre que Catalunya Sí que es Pot encara no ha pres una decisió.

D’altra banda, l’acte del Govern també estarà organitzat per Junts pel Sí i es durà a terme, obert al públic, a les 19.30 hores amb el títol “Garanties per a la democràcia: per un referèndum legal, efectiu i vinculant”. La idea és que tingui un perfil molt més polític i reivindica­tiu que el del Parlament, amb intervenci­ons de Carles Puigdemont, el vicepresid­ent del Govern, Oriol Junqueras, i els màxims responsabl­es de Junts pel Sí, el president del grup Jordi Turull i la portaveu Marta Rovira; també s’espera la participac­ió de les entitats sobiranist­es. Tot plegat amb l’objectiu de transmetre al final del dia una imatge d’unitat i cohesió del bloc independen­tista.

En espera del dia 4, mentrestan­t, el coordinado­r general de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, va mantenir ahir reunions amb les direccions d’ERC (encapçalad­a per Oriol Junqueras) i la CUP (encapçalad­a per Quim Arrufat i Anna Gabriel) per continuar analitzant, com ja va fer uns dies enrere amb el president de la Generalita­t, precisamen­t les perspectiv­es de l’1-O.

Cs, PSC i PP no aniran a l’acte –CSQP s’ho rumia– i Albiol vol que Puigdemont comparegui en el ple

 ?? ÀLEX RECOLONS / ACN ?? Carles Puigdemont va visitar ahir l’empresa AAM Powertrain, a Gavà
ÀLEX RECOLONS / ACN Carles Puigdemont va visitar ahir l’empresa AAM Powertrain, a Gavà

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain