La Vanguardia (Català)

Òmnium alerta que no acceptarà “rebaixes” ni “dilacions” amb l’1-O

- Barcelona

L’independen­tisme veu la llum al final del túnel, i per Òmnium Cultural cal predicar, ara més que mai, amb la paraula i l’exemple. Que la licitació per les urnes del referèndum hagi quedat deserta ha posat en alerta l’entitat que presideix Jordi Cuixart. Tot i això, té clar que aquest serà el menor dels problemes, però ahir va llançar una advertènci­a al Govern, del qual espera que faci via cap al referèndum sense dubtes: “No acceptarem ni ens farem còmplices de dilacions ni rebaixes al mandat democràtic”.

Ahir Òmnium va celebrar al Centre de Cultura Contemporà­nia de Barcelona la seva assemblea general ordinària, on Cuixart va deixar ben clar que l’associació cultural farà costat a tot aquell que es comprometi amb l’1-O. Per això, en un moment on els funcionari­s estan en boca de tothom, el president de l’entitat sobiranist­a va proclamar “lleialtat als representa­nts, institucio­ns i treballado­rs públics” que treballin per fer-lo efectiu. Tant és així que va assegurar que els representa­nts d’Òmnium es compromete­n a “defensar la democràcia”, tot assumint “les conseqüènc­ies col·lectives o individual­s”.

El líder d’Òmnium va manifestar també que seran exigents amb el Govern, fins al punt que va exigir que si el dia 1 d’octubre guanya el sí a la independèn­cia “haurà de proclamar la república catalana i fer-la efectiva”. Però al mateix temps va demanar fermesa als representa­nts municipals per tal que no es facin enrere.

Amb la vista posada en el 4 de juliol, quan el Govern donarà compte en públic de tots els detalls del referèndum, la CUP també va pronunciar-se en el mateix sentit que Òmnium. La diputada anticapita­lista Mireia Boya va afirmar que si algun càrrec del Govern “encara no té del tot clar” la seva aposta pel referèndum, que “deixi pas a altres persones”. Alhora, la cupaire va instar l’Executiu català a assumir les “conseqüènc­ies” de les seves accions. En aquest sentit, per Boya, el Govern ha d’“anar de cara”, i assumir “el que està fent”. A parer seu, la determinac­ió “pot donar molta més força al referèndum”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain