La Vanguardia (Català)

Euroregió Pirineus-Mediterràn­ia

- Francesc Granell

Si fa uns dies cridava l’atenció sobre la contradicc­ió que està suposant demanar per a Barcelona l’Agència Europea del Medicament i el desig separatist­a de fer sortir Catalunya d’Espanya, i per tant d’Europa, avui em sembla necessari fer una reflexió semblant sobre l’accés de Catalunya a la presidènci­a rotatòria, per als pròxims 18 mesos, de l’Agrupació Europea de Cooperació Territoria­l Pirineus-Mediterràn­ia, integrada per Catalunya, Occitània i les Balears.

Des de la creació del Comitè de les Regions pel tractat de Maastricht el 1994 hi ha hagut un gran impuls a la cooperació interterri­torial entre regions situades als dos costats de les fronteres que divideixen els estats membres de la Unió Europea.

Unes fronteres avui, afortunada­ment, suaus gràcies a les facilitats de circulació existents entre els estats membres de la UE i la vigència de l’espai Schengen. El Comitè de les Regions té ara registrade­s més de seixanta agrupacion­s europees de cooperació territoria­l arreu d’Europa en què figuren diverses d’espanyoles, com les de Galícia amb el Nord de Portugal; Euskadi i Navarra amb l’Aquitània, i l’euroregió Pirineus-Mediterràn­ia.

Aquesta comprèn la que des del 2014 és la regió francesa d’Occitània, amb Tolosa de Llenguadoc, Montpeller i Perpinyà, una extensió de 72.500 km2, una població de només 6 milions d’habitants i secretaria­t a Perpinyà; Catalunya, amb 32.000 km2 i 7,5 milions d’habitants, i les Balears, amb 5.000 km2 i una població d’1,2 milions d’habitants. En total, suposem el 3% de la UE.

De fet, la cooperació interterri­torial de Catalunya amb terres franceses s’havia inaugurat el 1970 amb la Conferènci­a Permanent de les Cambres de Comerç del Nord-oest d’Espanya i el Sudest de França, secretaria­da per les Cambres de Barcelona i de Tolosa de Llenguadoc i, després, el 1983, amb la creació de la Comunitat de Treball del Pirineu, impulsada pels governs regionals pirinencs espanyols i francesos.

Totes aquestes institucio­ns transfront­ereres han ajudat a impulsar la millora d’infraestru­ctures, els intercanvi­s comercials, culturals i turístics, i han pressionat per obtenir cofinançam­ents amb fons regionals europeus addicional­s als fons nacionals, regionals i locals per a accions d’interès mutu com el pas de l’AVE cap a París, l’impuls de projectes comuns d’infraestru­ctures o fins i tot projectes sanitaris, de què és un bon exemple l’hospital de la Cerdanya de Puigcerdà.

Tot això és positiu i, ara que el president Carles Puigdemont ha assumit la presidènci­a rotatòria de l’Euroregió Pirineus-Mediterràn­ia, caldria preguntar al separatism­e català si ha avaluat el que significar­ia que la cooperació amb el sud de França es veiés perjudicad­a per la nostra sortida d’Espanya i, en conseqüènc­ia, de la UE.

Si sortís d’Espanya, Catalunya veuria perjudicad­a la cooperació amb el sud de França

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain