La Vanguardia (Català)

La Fiscalia encara veu delicte en la compra fallida d’urnes

Crida el TSJC a desestimar l’arxivament que demanen Meritxell Borràs i Francesc Esteve

- TONI MUÑOZ Barcelona

La Fiscalia va demanar ahir al TSJC que tiri endavant la investigac­ió contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs, i el que va ser la seva mà dreta, Francesc Esteve, per la compra de les urnes, malgrat que la licitació va quedar deserta perquè les empreses concursant­s no complien els requisits, segons la versió oficial. El principal argument del ministeri públic és que el delicte ja es va consumar pel simple fet de convocar el concurs. La consellera de Governació, Meritxell Borràs, va sol·licitar aquesta setmana que s’arxivés la causa, ja que si no hi havia urnes no hi podia haver delicte, i va acusar la Fiscalia d’actuar preventiva­ment contra fets que encara no s’havien comès.

Ahir el ministeri públic li va retreure que aquestes afirmacion­s eren “idònies per fer-les servir com a eslògans o consignes”, però que no s’ajusten a la realitat, i recorda que “tots els ordenament­s penals sancionen la temptativa i l’execució imperfecta del delicte”.

A la Fiscalia la sorprèn que la defensa de la consellera argüeixi que les urnes es poden utilitzar en altres circumstàn­cies lícites com “eleccions sindicals, claustres universita­ris i cambres agràries”, quan els representa­nts del Govern han manifestat en multitud d’ocasions la seva intenció de celebrar un referèndum l’1 d’octubre.

En aquest sentit al fiscal li sembla significat­iu que Borràs al·ludeixi a la multiplici­tat d’usos de les urnes i “se li desperti sobtadamen­t una incontenib­le necessitat d’adquirir-les (...) després de desenes d’anys sense disposar d’urnes pròpies” i, a més, quan faltaven quatre mesos per a l’anunciada votació. Per aquesta raó, considera que els delictes de desobedièn­cia, prevaricac­ió i malversaci­ó de fons públics es van consumar en el moment que la consellera Borràs i Francesc Esteve van impulsar l’acord marc per adquirir les urnes i, per tant, “van impulsar els mitjans necessaris per celebrar el referèndum”. Així, el fiscal conclou que, encara que no s’hagi assolit l’objectiu pretès, que era la compra de les urnes, aquest fet no afecta la consumació del delicte.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain