La Vanguardia (Català)

Un dels gihadistes detinguts a Mallorca planejava una matança

-

Un dels presumptes terroriste­s detinguts aquesta setmana a Mallorca planejava cometre una matança a l’illa amb la intenció de convertir-se en un màrtir. El seu objectiu era dur a terme un apunyalame­nt massiu a la plaça de l’Ajuntament del municipi d’Inca, un dels més importants de l’illa. Així ho sospita el jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz, que, després d’interrogar els quatre arrestats dimecres, ha decidit fer-lo ingressar a la presó.

La interlocut­òria recull que el detingut a Inca, Abdelkader Mahmudi, ha manifestat que tenia la intenció de convertir-se en màrtir. Segons el jutge, havia planejat accions violentes.

Pedraz arriba a aquesta conclusió arran de la gran quantitat de material de l’Estat Islàmic que s’ha decomissat al detingut sobre entrenamen­t terrorista per a nens i execucions comeses per menors. El jutge assenyala en la interlocut­òria que tres dels arrestats a Mallorca van participar com a actors en un vídeo titulat Tufiq se’n va anar a Síria, que es va publicar en un canal d’internet amb més de 12.000 subscripto­rs i en el qual es mostra el procés de radicalitz­ació d’un jove musulmà a Espanya que va decidir combatre a Síria. Unes conclusion­s que arriben després de la vigilància i el seguiment que es va fer als ara detinguts i que “aporten novetats sobre el grau de profession­alització del grup pel que fa a l’enregistra­ment i distribuci­ó de materials videogràfi­cs a través d’internet”.

El jutge tampoc no dubta que els quatre detinguts a les Balears són membres d’un grup creat per l’imam Tarik Chadliui, detingut al Regne Unit també aquesta setmana. El seu advocat s’oposa a l’extradició del seu client per dos motius: perquè ha estat pare del seu vuitè fill i, a més, els ingressos de la família es redueixen oficialmen­t a l’ajuda de 910 euros mensuals que rep dels serveis socials britànics; i perquè demana, d’acord amb l’article 8 de la Declaració Universal dels Drets Humans, que sigui un tribunal britànic el que decideixi el seu futur.

La divulgació dels plans terroriste­s van alterar ahir la tranquil·litat d’Inca, on la comunitat musulmana és molt important. L’alcalde del municipi va convocar una reunió d’urgència amb les tres associacio­ns islàmiques que hi ha a la localitat. Tot amb la intenció d’apaivagar els ànims i no alterar la convivènci­a veïnal. En aquest mateix sentit, el Govern balear no amagava ahir la seva preocupaci­ó i va fer una crida a la calma.

 ?? EFE ?? La Policia traslladan­t un detingut
EFE La Policia traslladan­t un detingut

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain