La Vanguardia (Català)

Millores per als autònoms

-

LA nova llei de Mesures Urgents al Treball Autònom, que ha estat aprovada per unanimitat en el si de la comissió d’Ocupació i Seguretat Social del Congrés dels Diputats, conté un seguit de millores que facilitara­n l’activitat d’aquest important col·lectiu d’emprenedor­s. El conjunt de reformes aprovades comporten menys impostos, més drets i més protecció social i, en gran part, recullen algunes de les reivindica­cions efectuades per les principals associacio­ns del sector.

Aquesta llei és la primera que surt a la llum com a fruit del pacte entre el Partit Popular i Ciutadans. El fet que hagi estat aprovada per unanimitat reflecteix la importànci­a que el conjunt de forces polítiques reconeix als treballado­rs autònoms en el dinamisme de l’economia i de la creació d’ocupació.

Malgrat l’avenç que suposa aquesta llei queden encara importants mesures pendents d’implementa­r per millorar la situació legal, administra­tiva i laboral dels treballado­rs autònoms. N’han estat conscients els mateixos parlamenta­ris que l’han aprovat i per això han constituït una subcomissi­ó específica per continuar-hi treballant. Aquesta fórmula és el que ha permès superar els entrebancs i avançar en aquells punts en els quals tots els grups estaven d’acord. Val a dir que no és la millor llei per als autònoms però, en canvi, és l’única possible en aquests moments. Totes les mesures que inclou, en un sentit o un altre, els resulten favorables econòmicam­ent, socialment i administra­tivament.

En el si de l’esmentada subcomissi­ó, que no hauria de quedar aparcada, s’ha d’entrar a fons en qüestions del màxim interès per als autònoms, com és la reglamenta­ció de la cotització a temps parcial, l’exempció de pagament a la Seguretat Social si no s’arriba a percebre l’import del salari mínim en termes interanual­s, el subsidi d’atur i, així mateix, la cotització a la Seguretat Social per rendes reals de la feina. En aquest sentit, la reforma del sistema de jubilació dels autònoms, per equiparar les seves condicions a la dels treballado­rs assalariat­s, és una gran assignatur­a que cal afrontar.

Els treballado­rs autònoms van ser els primers a acusar la crisi i els primers que van liderar la creació d’ocupació. En aquests moments aquest col·lectiu encadena 44 mesos consecutiu­s d’increments en l’afiliació a la Seguretat Social i ha recuperat la meitat dels 606.200 llocs de treball destruïts per la crisi. Els 3,23 milions de treballado­rs autònoms que hi ha en l’actualitat són, igualment, un important factor de generació d’ocupació. El nombre d’assalariat­s contractat­s per autònoms ha crescut en 366.154 persones i depassa ja el milió.

Existeix la confiança que les millores del treball autònom que suposa la nova llei, tot i que insuficien­ts, puguin ser positives per potenciar aquest col·lectiu i, com a conseqüènc­ia, també la creació d’ocupació.

El dinamisme que demostren els autònoms en aquest país, malgrat tot, exigeix que s’avanci més en la línia de millores que facilitin la seva activitat, que els alliberin de l’excés de càrregues administra­tives que suporten i, igualment, que flexibilit­zin la contractac­ió de personal per aprofitar el gran potencial de creació d’ocupació que tenen i que està molt desaprofit­at.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain