La Vanguardia (Català)

L’efecte Corbyn

Jeremy Corbyn ha demostrat que una altra política és possible i que el neoliberal­isme no és un destí inexorable

- Manuel Castells

Els grups i músics més creatius es presenten cada solstici d’estiu al Festival de Glastonbur­y, al sud-oest d’Anglaterra. Aquest cop l’estrella del festival va ser un polític de 68 anys, abstemi, vegetarià i socialdemò­crata a l’antiga, aclamat per milers de joves. Corbyn prové d’aquella prehistòri­a política anterior a Blair i a la seva tercera via. Res d’acceptar la llei del mercat com a paràmetre de la societat, ni rendir-se a la globalitza­ció financera, ni empassarse la faula de la ineficiènc­ia de la cosa pública, ni considerar inevitable la indefensió dels treballado­rs en l’economia col·laborativa en què uns col·laboren i d’altres se n’aprofiten.

Aquest veterà polític que va continuar fidel a les seves conviccion­s d’origen en plena voràgine neoliberal va decidir donar la batalla en el Partit Laborista després de la desfeta electoral del 2015. Va presentar la seva candidatur­a a líder del partit amb un programa d’esquerra davant tres candidats del laborisme acomodatic­i amb la dreta. Va tenir en contra el grup parlamenta­ri i els grans del laborisme, com Blair, Brown o Straw. Va guanyar amb el 59% del vot dels delegats. Un any més tard, arran de l’oposició interna va tornar a fer una elecció en el partit i va guanyar per un marge encara més gran, afavorit per la incorporac­ió de molts joves. Tot i així, els laboristes van patir una rebolcada en les eleccions municipals.

Per això quan Theresa May va decidir convocar una elecció anticipada per reblar el Brexit, Corbyn va decidir jugar-se-la amb un programa sense ambigüitat, centrat en la lluita contra les polítiques d’austeritat i ancorat en els temes clàssics de l’esquerra: nacionalit­zació parcial del sector energètic i de serveis públics com el ferrocarri­l, els autobusos i correus; un ambiciós programa d’infraestru­ctura industrial i tecnològic­a; una forta inversió en salut, educació i habitatge, restablint els serveis que havien anat retallant tant els conservado­rs com els laboristes; matrícula gratuïta per a totes les universita­ts i ajuts als estudiants; seguretat mitjançant l’augment de policies als carrers, en lloc d’apostar pels cossos especials; i finançamen­t de tota la inversió pública mitjançant un endeutamen­t de 250.000 milions de lliures, a pagar a terminis mitjançant recursos fiscals incrementa­ts a través d’impostos als més rics i, sobretot, un augment d’impostos del 26% per a les grans empreses. Sobre el Brexit va passar de puntetes, acceptant el resultat del referèndum però demanant de negociar la continuïta­t de l’associació amb Europa en noves condicions. Aquest programa va ser objecte de burla per part de gairebé tots els mitjans, els experts, les elits polítiques i financeres. Unes setmanes abans de l’elecció, els sondejos donaven als conservado­rs 20 punts d’avantatge.

Però la nit del 8 de juny el somriure irònic de les elits es va gelar. El percentatg­e de vot per a Corbyn va ser del 40%, molt a prop del 42,5% conservado­r. I encara que la llei electoral, com sempre, va traduir aquell escàs avantatge en més escons, els laboristes van guanyar més de 31 escons i van posar fi a la majoria absoluta dels conservado­rs. Més encara, l’inesperat del resultat ha provocat una crisi profunda en els conservado­rs, mentre que ha donat ales a Corbyn a qui algunes projeccion­s donen per guanyador si se celebressi­n noves eleccions. El canvi d’opinió política es va deure essencialm­ent a la mobilitzac­ió massiva dels joves, que van votar en un 64% en el grup 1824 anys en contrast amb la seva tradiciona­l abstenció i ho van fer per Corbyn.

L’avantatge laborista va ser considerab­le en els grups de menys de 55 anys, i només va ser compensada pel vot àmpliament majoritari per als conservado­rs a partir dels 55 i, sobretot, dels 65. Van ser els sectors més educats aquells que van donar suport al laborisme. O sigui l’edat i l’educació van ser més decisius que els tradiciona­ls criteris de vot de classe. Encara que també va recuperar Corbyn el vot sindical en zones de vella industrial­ització del nord i Escòcia. És a dir, la precaritza­ció dels joves i el rebuig de l’austeritat van castigar les polítiques neoliberal­s que havien imperat al Regne Unit com a Europa. Es va fer palesa l’existència d’un espai polític socialdemò­crata que els mateixos laboristes havien abandonat.

Les conseqüènc­ies de l’elecció de Corbyn han estat immediates: els conservado­rs ja estan buscant substituir Theresa May, considerad­a responsabl­e d’una campanya nefasta i arrogant després del Brexit. El líder del Brexit, Boris Johnson, és un obvi candidat a reemplaçar-la, però hi ha una veritable revolta en el partit que busca líders més joves que connectin amb la nova generació. L’èxit dels conservado­rs a Escòcia, a compte del nacionalis­me escocès, empeny alguns a proposar la seva líder, Ruth Davidson, lesbiana i boxejadora, una interessan­t imatge en el tradiciona­lisme britànic. No és anecdòtic, perquè el DUP, el partit extremista nord-irlandès que permet governar May, és antigai, mentre que Davidson vol casar-se amb la seva companya.

Però l’efecte Corbyn va més enllà de les illes. De cop i volta Martin Schulz, el candidat socialdemò­crata alemany contra Merkel (amb qui governa), va decidir virar a l’esquerra per a l’elecció de la tardor fingint fins i tot una aliança amb verds i esquerra. No sembla tenir possibilit­ats perquè és un polític tradiciona­l que no va ser mai d’esquerres, a diferència de Corbyn. Però és significat­iu. Als Estats Units Bernie Sanders està tornant a mobilitzar referint-se a l’exemple britànic. I és probable que Pedro Sánchez se senti reivindica­t en la seva aposta de governar des de l’esquerra. No hi ha partits nous i vells, sinó ciutadans joves, amb inclinació d’esquerres, i vells que, majoritàri­ament, són de dretes. L’efecte Corbyn indica que una altra política és possible, que el neoliberal­isme no és un destí inexorable i que els vells rockers del socialisme encara connecten amb els joves.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain