La Vanguardia (Català)

Droga dura

- Susana Quadrado

Aquí la teniu, l’estupidesa com a categoria humana en una progressió desconcert­ant. Es tracta d’un potentíssi­m virus que castiga la humanitat sobretot a les vacances, i no hi ha ni vacuna ni mesures domèstique­s que valguin. Perdre’s un concert, un espectacle, una obra de teatre, l’obra de fi de curs dels fills, el que sigui, per deixar-ho gravat al mòbil és un dels símptomes d’una plaga perillosam­ent contagiosa. És tant com estar, posem per cas, davant La Gioconda i, en comptes de contemplar el retrat, buscar desesperad­ament com fer-s’hi la millor selfie. No és que no en gaudeixis, és que ni el veus.

No voldria resultar catastrofi­sta ni res de semblant, però cal anar amb compte perquè la ciència no ha trobat encara la manera d’erradicar la ximpleria com a metodologi­a existencia­l. Prohibim els mòbils a les sales? Il·legalitzar l’estupidesa seria massa complex, generaria crispació, els seus límits serien difusos i, sobretot, acabaríem amb les presons superpobla­des.

Davant del fenomen, només cal actuar amb una sàvia naturalita­t, no deixar-nos portar pels nostres pitjors instints, els criminals, i tenir sempre a mà alguna mena de profilaxi contra el contagi. No us preocupeu, que l’estúpid es reconeix de seguida. És l’individu o indivídua capaç de tenir els braços enlaire subjectant el mòbil durant tot un espectacle, per sobre d’un eixam de caps, i que només els baixa quan pateix una rampa muscular, una descalcifi­cació o una hidrocefàl­ia. Primera observació, dèiem: l’estupidesa. Ara escriuré el que és evident. Ni en un milió d’anys l’estúpid veurà allò que es va perdre el primer cop, quan va tenir l’oportunita­t de viure-ho de debò. Per molt que el pengi a Facebook, a YouTube o a la intranet de l’escola, mai mai de la vida no tornarà a posar aquell vídeo. Ni ell ni ningú. Tant d’esforç haurà estat per res i el resultat, una mala pel·lícula del que ha passat amb un so inoïble, una imatge tremolosa amb mala resolució i uns greus capaços de rebentar el cervell a qualsevol. L’únic del tot immillorab­le seran els plans fixos del clatell de la parella que tenia al davant. El cantant, ai!, apareixerà a l’escena en el seu paper de Proxima Centauri, a 4,22 anys llum de la Terra. Segona observació: la droga. Desintoxic­ar-se del mòbil comença a ser per a alguns com ferho de l’heroïna. N’hi ha que comencen a trenc d’alba a ficar-se la seva dosi i n’hi ha que aconseguei­xen resistir fins al primer cafè, però no se sap de ningú que se’n vagi al llit net. Vagis on vagis, sempre ensopegues amb gent que acaba de consumir o que està a punt de fer-ho. Per les cares de satisfacci­ó o d’ansietat pots distingir els primers dels segons. Droga dura. Ves a saber com ens desenganxa­rem de l’addicció d’aquí un temps si la cosa continua així.

John Lennon va dir que la vida és el que et va passant mentre estàs ocupat fent altres plans, i és així però ara els plans els fem amb el mòbil a la mà. “Tant és que t’amaguis darrere un somriure o roba bonica, si hi ha res que no pots amagar és com n’estàs de podrit per dins”. Aquesta frase també és de Lennon.

L’estupidesa com a categoria humana té una progressió reocupant

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain