La Vanguardia (Català)

Colau i els socialiste­s es divideixen pel referèndum

BComú vota en contra d’una proposta del PP que instava a no aportar recursos ni personal l’1 d’octubre, mentre que el PSC hi dona suport

- DAVID GUERRERO Barcelona

Ni el tramvia, ni l’ordenança de terrasses, ni les superilles... el que ha acabat dividint al ple de l’Ajuntament de Barcelona BComú i el PSC ha estat el referèndum independen­tista previst per al pròxim 1 d’octubre. Mentre que els socialiste­s van donar suport a una proposta del PP que rebutjava el suport municipal a la consulta, els regidors de Barcelona en Comú van votar-hi en contra, alineats amb PDECat, ERC, la CUP i el regidor no adscrit, Gerard Ardanuy.

El text del Partit Popular demanava que l’Ajuntament manifestés de manera explícita el seu compromís de no donar suport ni proporcion­ar mitjans i personal municipal l’1 d’octubre per a la celebració del referèndum. La proposta va ser rebutjada amb 28 vots en contra i 11 a favor. A més dels socialiste­s, Ciutadans també va donar suport a la proposta del grup municipal popular, que està traslladan­t aquestes setmanes el debat a nombrosos ajuntament­s de tot Catalunya.

En el cas de la capital la votació va ser nominal, regidor per regidor, i fins el mateix moment en què el secretari va anar anomenant-los un per un va estar oberta la possibilit­at de sorpresa. Als passadisso­s del Consistori es comentava que els membres d’ICV que formen part del govern municipal s’inclinaven per l’abstenció, però finalment la coalició local va preferir no obrir fissures entre ells i tots van votar a l’uníson. També és cert que uns ho van fer a ple pulmó i altres pràcticame­nt en un murmuri, però, d’una manera o una altra, tots ells van expressar el seu vot en contra de la proposta del PP.

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, va defensar el vot de BComú més com una posició de rebuig a les tesis dels populars que favorable a les dels independen­tistes. Per Pisarello, fer el contrari “seria una criminalit­zació preventiva”, ja que no se sap com serà la convocatòr­ia de referèndum ni com pensa actuar el Govern. En un discurs molt mesurat va defensar “un referèndum amb garanties” per poder votar “de manera lliure, neta i clara”. El tinent d’alcalde va deixar clar que evitaven comprometr­e’s a res, ni amb uns ni amb d’altres. Quan es coneguin els detalls ja es veurà, venia a dir Pisarello amb les seves paraules.

L’alcaldessa va evitar pronunciar-s’hi, una actitud que li va re- treure el popular Alberto Fernández. “El temps s’acaba i ha de posicionar-se, deixant l’ambigüitat de banda”, va apuntar Fernández, que va advertir que d’aquí a unes setmanes “no tindrà més remei que pronunciar-se i dir si dona suport amb mitjans i personal municipal un referèndum contrari a la llei”.

El desmarcatg­e dels quatre regidors socialiste­s respecte als comuns no va estar exempt de crítica al PP malgrat donar suport al seu text. “Hi ha un president del Govern central cec, sord, mut i inútil per solucionar el problema”, va dir el líder dels socialiste­s, Jaume Collboni. El segon tinent d’alcalde tampoc no es va estalviar crítiques a la via unilateral de la Generalita­t i va posar de rellevànci­a la falta de garanties legals de la convocatòr­ia que volen tirar endavant Junts pel Sí i la CUP. “No hi ha solució si es va contra les lleis igual que no hi haurà solució només amb la llei”, va resumir Collboni.

Fonts dels dos partits li treuen pes a la divisió i recorden que l’acord de govern assolit fa alguna cosa més d’un any se circumscri­u a l’àmbit municipal i preveu aquestes discrepànc­ies en temes d’aquesta mena. De fet, no és la primera vegada que passa. Tot i això, l’oposició va aprofitar el debat independen­tista per minar la confiança entre els socis. El popular Alberto Fernández va demanar als socialiste­s que deixessin el govern si no anaven a l’una. Per la seva part, la regidora de la CUP Maria José Lecha es va dirigir a l’alcaldessa per convidar-la a “expulsar” els socialiste­s del seu govern el 2 d’octubre, el dia després del referèndum.

Els partits van traslladar també el debat a la tribuna de la sala plenària. Simpatitza­nts de la CUP van desplegar dues estelades. Pocs minuts després, un càrrec de confiança del PP es va posar al costat amb una bandera espanyola. La guerra de banderes en aquest cas va tenir lloc en un ambient de convivènci­a, lluny d’aquella imatge esperpènti­ca de fa dos anys durant les festes de la Mercè al balcó de la plaça Sant Jaume entre el republicà Alfred Bosch i el popular Alberto Fernández. Quan va acabar el debat cadascú va plegar la seva bandera meticulosa­ment i van deixar la sala en silenci.

Pisarello defensa una consulta “amb garanties” i evita comprometr­e’s a res fins a saber-ne els detalls

 ?? DAVID AIROB ?? Ada Colau va tornar ahir a ocupar el seient principal de la sala de plens després d’absentar-se en les dues sessions anteriors pel naixement del seu fill. L’alcaldessa continua amb el permís de maternitat encara que ja apareix en els actes més...
DAVID AIROB Ada Colau va tornar ahir a ocupar el seient principal de la sala de plens després d’absentar-se en les dues sessions anteriors pel naixement del seu fill. L’alcaldessa continua amb el permís de maternitat encara que ja apareix en els actes més...

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain