La Vanguardia (Català)

El mateix uniforme per a policies locals i mossos

Interior confia que els 17.000 policies autonòmics comencin a portar la nova vestimenta d’aquí un parell d’anys

- MAYKA NAVARRO Barcelona

La peça més polèmica és la gorra, que no ha agradat a alguns sindicats; és plegable i conserva l’estil clàssic

L’uniforme que d’aquí un parell d’anys començaran a portar els 17.000 Mossos d’Esquadra i les plantilles de les 215 policies locals de Catalunya té el mateix patró, tret d’alguns detalls i colors –canesú vermell per als mossos i groc per als municipals–, que permetran al ciutadà distingir-los els uns dels altres. El projecte dels nous uniformes ha volgut intenciona­dament homogeneït­zar la imatge de la futura policia de Catalunya.

Ahir es van presentar els uniformes davant una important presència de responsabl­es de les policies locals i comandamen­ts de la policia de la Generalita­t. Posar d’acord els responsabl­es de 215 policies que fins ara s’han vestit una mica com han volgut potser ha estat el més difícil del comitè de treball que en els últims mesos ha consensuat la proposta final. Al final, com els agrada explicar als responsabl­es de la coordinaci­ó de les policies locals, “hem aconseguit que l’uniforme no sigui el de ningú, i passi a ser el de tots”.

A partir d’ara, les 215 policies locals tindran un temps per fer la transició. Però els nous uniformes no trigaran a veure’s pels carrers de les principals ciutats catalanes. Per exemple, la Guàrdia Urbana de Barcelona o la de l’Hospitalet van ajornar la seva renovació de vestuari quan van saber que la Conselleri­a d’Interior treballava per consensuar un mateix uniforme per a tothom.

A la taula de treball que ha coordinat els debats del model hi han assistit representa­nts de les dues principals associacio­ns de municipis de Catalunya, l’FMC i l’ACM, i policies locals de tot el territori. En el grup que va dissenyar l’uniforme dels Mossos i que ha liderat l’intendent Josep Saumell s’hi han escoltat policies de totes les escales i els sindicats.

És cert que a la policia de la Generalita­t no ha agradat, especialme­nt a alguns sindicats, la nova gorra, una peça molt pràctica, que fins i tot es pot plegar i guardar en una butxaca, però que manté l’estil de la gorra de plat. S’ha volgut evitar triar la gorra esportiva, tipus beisbol, a què han recorregut tant la Policia Nacional com la Guàrdia Civil.

Dels materials ningú no en té queixa. S’han buscat peces resistents, pràctiques i segures, i s’ha respectat la idea de mantenir els botons en un polo, cosa que també permet l’ús protocol·lari de la corbata en alguns actes. L’elecció de la vestimenta de la policia és més important del que pot semblar. No es tracta només de triar un nou uniforme. Es tracta, com recordava el cap de la Guàrdia Urbana de Reus, Ricard Pagès, de la manera en què el ciutadà percep, es relaciona i s’acosta a la seva policia. Hi ha uniformes que conviden a aquesta proximitat i d’altres, més propis d’unitats operatives, que tenen una altra funció. El que han volgut els experts ha estat unir en una mateixa manera de vestir l’operativit­at i la seguretat del policia, i una presència amable que generi confiança i seguretat. Això han buscat. Caldrà veure ara, quan surtin al carrer i els vegin els ciutadans, si ho han aconseguit.

 ?? ANA JIMENEZ REMACHA ?? Un sergent dels Mossos i una guàrdia urbana de Barcelona amb els nous uniformes ahir
ANA JIMENEZ REMACHA Un sergent dels Mossos i una guàrdia urbana de Barcelona amb els nous uniformes ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain