La Vanguardia (Català)

Una ganga a Pedralbes

L’Ajuntament multa una propietàri­a d’un habitatge de luxe que la seva inquilina relloga per Airbnb

- JOSE POLO Barcelona

Cent vuitanta metres quadrats, piscina i pista de tennis comunitàri­es, vigilant, aparcament privat, vistes al Tibidabo... un pis de luxe al carrer Marquès de Mulhacén, en ple barri de Pedralbes de Barcelona. Una veïna d’Esplugues de Llobregat de 69 anys, Amparo Borràs, el va adquirir el 2007. “Hi vivia una coneguda i va sorgir l’oportunita­t”, recorda. “Ho vaig fer pensant en la meva filla”, afirma Borràs, que té un negoci de productes de perruqueri­a a Gavà. Aquella inversió s’ha convertit en un maldecap.

El 9 de maig va rebre una notificaci­ó de l’Ajuntament de Barcelona exigint que cessés l’activitat de pis turístic de l’immoble. Sense llicència per a aquest ús, el divendres 30 de juny va rebre una multa de 30.000 euros. “Ho tinc llogat a través d’una immobiliàr­ia per 2.200 euros al mes, però no sabia que la inquilina el rellogava”, resumeix Borràs. Efectivame­nt, la seva propietat estava anunciada a través d’Airbnb. “Sense el meu permís, el rellogava a 1.664 euros per quatre dies”, assegura la propietàri­a. “L’arrendatar­i no podrà cedir ni sotsarrend­ar total o parcialmen­t l’habitatge sense el consentime­nt previ de l’arrendador”, diu el contracte de lloguer.

En un primer moment, el pis va ser llogat a un matrimoni però, després de separar-se, un dels inquilins s’hi va quedar. “Un dia ens van dir els veïns que si havíem llogat el pis a uns japonesos que s’hi van estar dos mesos. Ens va estranyar”, explica Borràs. La inquilina solia rellogar el pis en els seus períodes vacacional­s. A més, segons van explicar coneguts d’ella a aquesta família, també ofereix dos pisos més al Gòtic. “Ens han dit que ella ara com ara no té nòmina”, diu Borràs. Per tant, la llogatera està vivint en ple Pedralbes gràcies a Airbnb.

Aquesta família va presentar al·legacions quan va rebre la no- tificació tot reclamant que la multa recaigui sobre la inquilina, que és qui rellogava el pis. Han estat desestimad­es. De fet, als anuncis d’Airbnb constava el nom de la llogatera com a “amfitriona”, eufemisme que l’empresa utilitza per referir-se als qui allotgen visitants. Van aportar el contracte de lloguer i les declaracio­ns de la renda, però ha estat endebades.

L’Ajuntament no reconeix el lloguer de l’habitatge perquè no s’acredita que el pis hagi estat registrat a l’Institut Català del Sòl (Incasòl). “La immobiliàr­ia assegura que el 2010, quan el vam llogar, no era obligatori inscriure-l’hi”, assegura Borràs. “En tot cas, si he de pagar una multa per cometre aquesta errada, ho faré, però no vull pagar per una cosa que no he fet”, raona la propietàri­a. “Que no estigui inscrit a l’Incasòl no significa que no estigui llogat i encara menys que jo sigui la responsabl­e de rellogar-lo per internet”, afirma. El Consistori també al·lega que no s’ha acreditat el pagament del lloguer per part del propietari.

Des de fa uns mesos la inquilina no els paga el lloguer. “Deu 16.800 euros”, afirma la Cristina, la filla de la propietàri­a. Des del març del 2017 hi ha una demanda de desnonamen­t sobre la llogatera que també van presentar com a prova. “Tot això m’està costant molts diners i disgustos”, reconeix Borràs. “És un injustícia, per molt que demostri amb papers que jo no he posat el pis a internet sembla que no serveix per a res”, renega desesperad­a.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain