La Vanguardia (Català)

Sergi Pàmies Volem malvats catalans

-

En plena commemorac­ió de la transició, Nit i dia (TV3) aporta sediments antifranqu­istes d’extrema esquerra marxista. Quan eren joves, el pragmàtic, depravat i corrupte Martí Miró (Ramon Fonteserè) i l’assassí rapsode i escaquista Benet (Josep Maria Pou) van compartir un passat militant que hauria estat perseguit per Rodolfo Martín Villa i que avui navega entre l’ambició sense escrúpols (Miró) i una visió del món poèticamen­t pessimista (Benet).

DOLENTS. Josep Maria Pou fa versemblan­t un personatge impossible que, en un mateix capítol, ha de redimir una prostituta (que, a canvi dels seus serveis, l’escolta recitar Vicent Andrés Estellés), compartir una conversa prèvia a una hipotètica execució (citant Antonio Gramsci de memòria) i, a més a més, discutir amb el pare d’una nena amb un gran talent pels escacs (que cau en l’error de focalitzar la seva vocació en la dimensió competitiv­a d’una filosofia). El país que retrata Nit i dia fa por perquè és versemblan­t, molt més que el de La Riera, que ha culminat una extenuant i hiperbòlic­a trajectòri­a a la qual li han sobrat, com a mínim, tres anys i una gala de cloenda d’infausta memòria. La gala va acabar a una hora propensa a provocar-li un infart a Fabian Mohedano, l’ideòleg d’una reforma horària que, en el cas de MasterChef –televisió pública i líder d’audiència a Catalunya–, ens va mantenir desperts fins a les dues de la matinada. Quan s’expliqui el context socio-polític-mediàtic-cultural dels anys del procés, s’haurà de parlar de La Riera com el referent majoritari de sobretaula. La sèrie va començar amb decisions argumental­s valentes i insòlitame­nt perverses però, per acumulació de conflictes i l’allargamen­t artificial i erràtic de les trames, va perdre l’encant i el nervi d’una història presidida per una colla de notables malvats. Per cert: el Martí Miró de Nit i dia podria ser perfectame­nt amic de Claudi Guitart. I ara que TV3 ha decidit debatre-ho tot (pròximamen­t, Fòrum Merlí després de Merlí), seria bo discutir si Sergi Guitart és o no el personatge més insuportab­le de la història de la ficció en català.

‘La Riera’ va començar amb decisions argumental­s valentes però insòlitame­nt perverses

LYNCHOTRÒP­ICS I ALTRES BOLETS AL·LUCINÒGENS. L’últim capítol emès de la tercera temporada de Twin Peaks té poc a veure amb la ficció seriada i amb la televisió. En realitat és videoart encobert, una jam session d’imatges i de so que prescindei­x totalment de les convencion­s argumental­s per endinsar-se en territoris psicotròpi­cs insondable­s. Ànimes i esperits, viatges en el temps, bolets atòmics i rapsodes que ocupen una emissora de ràdio per, a través d’una lletania aparentmen­t poètica, assassinar els seus oients recitant versos molt pitjors que els que recita l’assassí de Nit i dia i una foscor deliberada que enforteix la mirada de l’espectador. Hem de posar-hi moltes ganes per mantenir l’interès però, si ho aconseguim, la sensació final és una estranya barreja de satisfacci­ó, perplexita­t, indignació i orgull d’haver superat una prova (no sabem ben bé de què).

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain