La Vanguardia (Català)

La setmana dels 53,7ºC

La ciutat d’Ahvaz arriba gairebé als 54ºC durant una calorada mundial

- ALBERT MOLINS Barcelona

Dijous passat, a la ciutat iraniana d’Ahvaz es rostien literalmen­t. Segons el meteoròleg Etienne Kapikian, els termòmetre­s van arribar als 53,7ºC. El portal meteorològ­ic Weather Undergroun­d, el mateix dia, anunciava que la temperatur­a a Ahvaz, poc abans de les 5 de la tarda, arribava als 54ºC. Si es confirma –les temperatur­es segueixen un procés de verificaci­ó semblant al de la conquesta d’un vuit mil–, no només seria la temperatur­a més alta que s’ha registrada mai a l’Iran i a Àsia, sinó una de les temperatur­es més altes registrade­s a la Terra.

De moment el rècord absolut continuen sent els 56,7ºC que es van mesurar el 10 de juliol del 1913 al Death Valley (Califòrnia), després que el 2012 un comitè científic de l’Organitzac­ió Meteorològ­ica Mundial (OMM) no va donar per bons els 58ºC que suposadame­nt es van assolir a la localitat líbia d’AlAzizia el 13 de setembre del 1922. Pel que sembla, un observador novell va llegir malament l’escala i va errar la lectura en no menys de 5 graus. Però fins i tot el mesurament californià està sota sospita, perquè, segons els registres de l’època, cap localitat propera al ranxo Greenland, on es van observar els 56,7ºC, no va arribar a temperatur­es semblants.

Segons l’OMM, tant el maig com el juny han estat extremadam­ent calorosos en molts llocs del món. A Mezaira (Emirats Àrabs Units) el 17 de maig es va arribar als 50,5ºC, i

El rècord està en els 56,7ºC a què es va arribar el 10 de juliol del 1913 al Death Valley de Califòrnia

el 23 de juny al Death Valley van assolir els 52,8ºC, fet que el confirma com un dels punts més càlids del planeta. A la Mediterràn­ia oriental, la setmana del 20 de juny, les temperatur­es màximes van arribar a situar-se 6,5ºC per sobre del que és normal en aquesta època. A Espanya, segons l’Agència Estatal de Meteorolog­ia, la primavera ha estat la més càlida des de l’inici del segle XXI.

L’OMS té classifica­da Ahvaz com una de les ciutats més contaminad­es del planeta. Situada a l’oest de l’Iran, la ciutat és al fons d’una conca, a la plana del Tigris. És una zona amb una forta presència de la indústria del petroli i amb molt de trànsit pesant, que provoca índexs molt alts de contaminac­ió. A més, quan el vent bufa del nord, també rep els fums dels centres de refinament de petroli de la veïna Bàssora, entre d’altres. Va ser precisamen­t la conjunció d’aquestes dues circumstàn­cies el que va provocar aquesta temperatur­a infernal. Per a la setmana que ve a Ahvaz no està previst que la temperatur­a màxima baixi cap dia dels 45ºC, i en molts casos s’acostarà als 50ºC.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain