La Vanguardia (Català)

Peralada celebra Béjart

La companyia del coreògraf francès obre el festival de l’Empordà redescobri­nt la seva dansa

- JUSTO BARRANCO Barcelona

Maurice Béjart, un dels grans de la dansa del segle XX, va morir fa deu anys, però la companyia que va fundar fa només tres dècades, el Béjart Ballet Lausanne, continua portant les seves coreografi­es, peces fabuloses i vitals, com Bolero i La consagraci­ó de la primavera, per tot el món. Dijous i divendres seran els encarregat­s d’inaugurar la XXXI edició del Festival Castell de Peralada, i ho faran amb una celebració que barreja herència i futur. D’una banda, interpreta­ran una nova peça coreografi­ada pel que va ser durant anys el ballarí principal de la companyia de Béjart i avui és el seu hereu, Gil Roman (Alès, 1960). De l’altra, hi haurà tot un homenatge al mestre titulat Béjart fête Maurice (Béjart celebra Maurice), que reuneix una desena de fragments d’algunes coreografi­es mítiques però que no són les més populars per al públic i que permeten redescobri­r la seva dansa, va explicar ahir el director del festival de Peralada, Oriol Aguilà.

Aguilà va recordar al costat de Gil Roman que és la quarta vegada que la companyia visita el certamen de l’Empordà, i també va destacar que aquest any la dansa serà una de les grans protagonis­tes del festival: s’obre amb Béjart, es tanca amb la companyia cubana Acosta Danza, dirigida pel que va ser estrella del Royal Ballet Carlos Acosta, i també es veurà la visió del coreògraf francès Thierry Malandain sobre La bella i la bèstia.

Roman va destacar que han triat el programa de la inauguraci­ó de Peralada perquè mostra exactament el que avui fa la companyia. Per començar, una peça nova estrenada aquest any: t’M et variations, inspirada en les cartes personals que Béjart li enviava a Roman gairebé cada dia i que ell, confessa, no responia mai. “És una espècie de diari, la meva manera de respondre-li a través dels ballarins, de la seva vitalitat i de l’escriptura”. És una obra en què ha buscat una estètica simple i radical en què sembli que no hi ha ni llums ni vestits i que té dos músics a escena al costat dels ballarins. Dos percussion­istes, un de més jazzístic i un altre d’especialit­zat en ritmes africans. Dos músics que creen els seus propis instrument­s i amb els quals els ballarins, diu, han de poder jugar. “No hi ha dues actuacions iguals, és un muntatge molt viu, molt lliure, basat en els tempos, els ritmes, amb una part fixa i una altra d’aleatòria, i els ballarins han de treballar com amb el jazz, fent variacions, adaptant-se”, explica Roman.

I després de la novetat, la tradició: Béjart fête Maurice, que és un panorama de l’obra de Béjart “molt festiu amb diferents personatge­s i temes que en Maurice ha abordat i adorat”. Escenes de conjunt i passos a dos que inclouen fragments de Hamlet, amb música de Duke Ellington; de Bhakti, amb música religiosa hindú; de 1789... et nous, amb el tercer moviment de la Novena de Beethoven; d’Héliogabal­e, amb música tradiciona­l del Txad... ide Dibouk, amb ritmes tradiciona­ls jueus, “una peça molt poc representa­da, que és magnífica coreogràfi­cament. La gent coneix el Bolero i La consagraci­ó , i el meu deure és fer-li descobrir moltes de les seves maneres de fer, perquè en Maurice no era només un. Tenia capacitat de saltar entre estils, en va tenir molts. Podia fer les coses més clàssiques quan era considerat el coreògraf modern de la seva època, i després les més contemporà­nies quan el considerav­en ja un clàssic”, diu somrient Roman.

Deu anys després de fer-se càrrec de la companyia, el coreògraf francès reconeix que va haver de lluitar per tirar-la endavant perquè Béjart “tenia molts fans que el van enterrar l’endemà de morir”. Ara, destaca, ell porta les coreografi­es del mestre i les seves pròpies per tot el món i, sense adonar-se’n, ja ha passat una dècada sencera respectant l’herència, però també posant-la en qüestió i inspirant-s’hi per avançar.

El programa uneix una nova peça jazzística amb un panorama dels estils del mestre

“Béjart tenia molts fans que el van enterrar l’endemà de morir”, diu amb ironia Roman

 ?? ANA JIMENEZ REMACHA ?? Gil Roman, director del Béjart Ballet Lausanne, ahir als jardins del Palau Robert
ANA JIMENEZ REMACHA Gil Roman, director del Béjart Ballet Lausanne, ahir als jardins del Palau Robert

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain