La Vanguardia (Català)

La mar de músiques

- Ramon Francàs

Una reproducci­ó del l’actual far de Vilanova, una construcci­ó de 21 metres d’alçada que guia els navegants des l’1 de maig de 1905, rep el públic sense necessitat d’emetre feixos lluminosos a l’entrada del Vida Festival de Vilanova i la Geltrú. El perifèric bosc de la Masia d’en Cabanyes s’ha transforma­t en un oníric món marí, on no hi falten peixos esquelètic­s, peixos lluminosos, acolorides meduses i un cavallet de mar gegant que emergeix entre bales de palla, uns fardells que també són les flonges butaques d’alguns dels múltiples espais del festival. També hi ha boires marines, veles i vaixells en un festival que arriba a la quarta edició solcant els mars de la música independen­t a tota vela.

La decoració del bosc, que és un dels factors que més valorava el públic, és obra de l’arquitecta d’Ontinyent Estefanía Pérez. La seva, a Vilanova, és una arquitectu­ra d’ambientaci­ó ben efímera. Lídia Hierro, que ha vingut de l’Hospitalet de Llobregat per viure tots els dies del festival, destaca molt l’ambientaci­ó del Vida, així com el fet que és una proposta no massiva i que “la majoria del públic és local, sense gaires estrangers ni gent estranya”.

Les tres llampades blanques que cada 8 segons projecta el far vilanoví des del seu cimbell tenen un abast de 19 milles (35,188 quilòmetre­s). Molt més abast, però, té la decoració d’un bosc que espera rebre fins a 32.000 visitants enlluernat­s per un cartell que ahir incloïa The Flaming Lips, La Iaia, amb el primer concert de la gira del seu nou disc d’aquest grup de pop alternatiu originari de Vic, i el cantant i compositor texà de pop-rock Devendra Banhart, i que a les onze de la nit d’avui té un dels grans plats forts: la banda nord-americana d’indie folk Fleet Foxes. Aquesta formació fundada el 2006 a Seattle protagonit­zarà un dels 19 concerts que tindran lloc avui a partir de les cinc de la tarda. Avui al matí, des de les onze fins a l’hora de dinar, també hi ha quatre concerts gratuïts a l’altra seu del festival, La Daurada Beach Club.

En aquest bosc marí encantat de la Masia d’en Cabanyes hi ha vi i molta cervesa, així com una oferta gastronòmi­ca que va des de les pizzes fins als hot dogs passant pel sushi, el menjar mexicà i tailandès, les croquetes, els canelons cruixents i fins i tot unes botifarres a la brasa que cuinen a tocar de la furgoteca de la vilanovina La Carpeta Moderna de Jordi Trillas. També hi ha menjar per a vegans i per als qui són intolerant­s a la lactosa i al gluten. S’hi pot sopar per entre 3 i 7 euros, sense beguda, una “àmplia oferta”, segons la Irene, la jove cap de restauraci­ó del Vida.

El públic pensa que aquest és un festival diferent, atípic i ple d’encant. Malgrat això, també hi ha qui fila prim i es queixa que falten lavabos portàtils, i que dijous hi havia poc cambrers i absència de kebabs. També hi ha nostàlgics com Jordi Montón, de l’Hospitalet, que troben que el precursor festival Faraday de Vilanova era “més íntim”.

Ni el vendaval acompanyat d’intensa pluja de dimecres a la tarda, que va provocar trencadiss­es i una avaria elèctrica, ni la calamarsad­a de les cinc de la matinada de divendres (amb pedres de fins a 2 centímetre­s) han impedit l’èxit d’aquest tram de l’edició d’enguany del Vida. Demà a la tarda, a partir de les sis de la tarda, el festival es trasllada amb cinc actuacions gratuïtes i la de discjòquei­s a La Daurada.

Ahir van tocar The Flaming Lips, La Iaia i Devendra Banhart, i avui, Fleet Foxes i Warpaint

 ?? CARLES CASTRO / GARRAF NEWS MEDIA ?? El festival Vida de Vilanova i la Geltrú va començar amb força
CARLES CASTRO / GARRAF NEWS MEDIA El festival Vida de Vilanova i la Geltrú va començar amb força
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain