La Vanguardia (Català)

Incertesa i moltes il·lusions

El Tour més imprevisib­le comença amb una contrarell­otge plana de 14 km a Düsseldorf

- XAVIER G. LUQUE

El Tour més imprevisib­le dels últims temps, per les peculiarit­ats del traçat i pels dubtes sobre l’estat de forma real dels favorits, s’obre avui a Düsseldorf amb una contrarell­otge individual plana de 14 quilòmetre­s. I això és gairebé el 40% de tots els que es faran en aquesta modalitat. La festa comença a un quart de quatre de la tarda, que és quan ha de sortir el primer corredor, el més jove dels participan­ts, Elie Gesbert. A dos quarts tocats de set ho farà l’últim, el portador del dorsal número u, el vencedor de l’any passat (i també del 2013 i 2015) Christophe­r Froome. Aproximada­ment un quart d’hora després, el Tour de França 2017 tindrà el seu primer líder, que no cal dir que a Düsseldorf esperen amb candeletes que sigui el quatre vegades campió del món de l’especialit­at, Tony Martin. Però si es tracta finalment d’un Tour de sorpreses, potser podrien començar per aquí mateix.

El precedent més proper d’un inici de Tour com el d’avui correspon a Utrecht 2015. Llavors va vèncer Rohan Dennis, amb Martin segon a 5s i Cancellara tercer, a 6. Però ni l’australià ni el suís són aquí. Pel que fa als favorits a la victòria final, Froome va cedir llavors 50 segons, Contador se’n va deixar 58 i Quintana 61, mentre que Porte quedava a 1m6s.

Però del 2015 al 2017 han canviat molts detalls i un dels més destacable­s, la seguretat. Mentre el president francès Emmanuel Macron enviava ahir un missatge als habitants de Düsseldorf i parlava del Tour com “un símbol i un missatge d’amistat a tota Europa”, les autoritats alemanyes posaven a punt noves mesures. Tot el perímetre de l’etapa amb tanques, més carrers bloquejats del que seria habitual i fins i tot la instal·lació de contenidor­s en llocs estratègic­s per impedir que un vehicle pesant pugui llançar-se contra la gentada.

Ahir van concloure les trobades amb la premsa i entre els últims a fer-la, el Movistar de Quintana i Valverde i el Trek de Contador i Mollema. L’equip d’Eusebio Unzue es va desplaçar fins a la sala de premsa del Tour, en les gegantines instal·lacions de la Fira de Düsseldorf. Però ho van fer només amb Quintana, tot buscant la imatge d’un equip bolcat en un sol líder. En canvi, Contador i el Trek van preferir la comoditat del seu hotel.

Quintana va veure’s assaltat amb preguntes dels periodiste­s colombians, que renoven cada any, lògicament, la il·lusió de veure per fi un compatriot­a al punt més alt del podi dels Camps Elisis. I el líder únic del Movistar, envoltat de peticions de missatges al seu país (“que tant delerós està d’acompanyar-te, campió”) i de preguntes molt llargues i florides (“quin pressupost portes per a les cronometra­des, campió?”) fins i tot va acabar per replicar, tot provocant la rialla general, que no sabia què respondre. “M’he perdut, la veritat. Quina era la pregunta?”.

Mentre el colombià del Movistar assenyalav­a que ha aprofitat bé els 33 dies des del final del Giro i valorava que la manca de quilòmetre­s de contrarell­otge no el desfavorei­x tant com en altres anys, el madrileny del Trek llançava també el seu punt de vista optimista: “M’he preparat bé, només vull que les meves opcions passin per un bon estat físic i no

depenguin d’una proesa”.

És, sens dubte, el moment de les il·lusions intactes. Les ven Richie Porte tot dient que es troba davant de l’oportunita­t de la seva vida i les ofereix Froome parlant de la perfecta preparació que ha dut a terme per arribar a Düsseldorf amb la millor de les disposicio­ns. I el veterà Unzue, a punt de començar el seu trenta-cinquè Tour, coincidia ahir amb l’anàlisi feta des d’aquestes mateixes pàgines: “Ens trobem davant d’un Tour estrany, sense guió, on caldrà improvisar. Un Tour diferent a tots. Aquí poden passar moltes coses”. És, com dèiem, el moment de les il·lusions intactes. Com diu la dita clàssica del ciclisme, la carretera ja s’encarregar­à de situar cadascú al lloc que li pertoqui. A Düsseldorf comencen 3.540 quilòmetre­s fins arribar a París. Arriba el juliol. Comença le Tour.

PRIMER MALLOT GROC Froome sortirà a dos quarts tocats de set, però a Alemanya tots confien en Tony Martin ÚLTIMES MESURES Tanques a tot el traçat i carrers bloquejats amb contenidor­s per evitar vehicles sense control

 ?? LIONEL BONAVENTUR­E / AFP ?? Peter Sagan, un dels cracs del Tour, durant la cerimònia de presentaci­ó dels equips a Düsseldorf
LIONEL BONAVENTUR­E / AFP Peter Sagan, un dels cracs del Tour, durant la cerimònia de presentaci­ó dels equips a Düsseldorf
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain