La Vanguardia (Català)

Aquell maldecap

- Ramon Aymerich

Hi ha termes que amb el pas del temps perden la capacitat descriptiv­a perquè el fenomen a què es refereixen es fa tan gran, tan estructura­l, que ha deixat de servir. Dir globalitza­ció fa uns anys era com parlar de l’arribada dels bàrbars i només esmentar-la notaves que el terra començava a tremolar. Avui és un concepte normalitza­t en el qual hi cap tot. La globalitza­ció és el principi i el final. L’origen de tots els mals i la mare de totes les oportunita­ts. El paisatge que ens envolta.

Amb la digitalitz­ació comença a passar una cosa semblant. En essència, el concepte pren cos en un informe lliurat per la indústria a la cancellera alemanya Angela Merkel el 2013. En aquell document es parlava d’una quarta revolució industrial –Indústria 4.0– que s’associava amb la connectivi­tat. L’argument era que internet canviaria les empreses de dalt a baix i accelerari­a la implantaci­ó d’una dotzena de tecnologie­s trencadore­s (el big data, la intel·ligència artificial, la robòtica, la internet de les coses...).

Des d’aleshores s’han escrit milers d’articles sobre transforma­ció digital. La gran consultori­a hi ha trobat un nou filó. I la inquietud s’ha instal·lat a la comunitat industrial. Es podia percebre aquesta setmana en una trobada organitzad­a per la indústria exportador­a (Amec) a Barcelona. D’una banda, hi havia els ordenats discursos dels gurus de la digitalitz­ació. De l’altra, l’experiènci­a dels que s’han aventurat ja per aquest camí. Els primers, hàbils a descriure el nou escenari: “Si vostè no canvia, el canviaran. I

La indústria està inquieta perquè s’ha de digitalitz­ar; això és tan fàcil de dir com difícil d’implantar

no serà divertit”. Els altres, esbossant una realitat que, vista a distància, recorda una mica el salvatge Oest.

La realitat. El primer gran problema ara és conèixer de primera mà a qui es venen les coses. Barallar-te, trencar amb (o rendir-te a) els teus distribuïd­ors, perquè amb freqüència retenen la informació sobre els clients. Perquè, com en el comerç, també en la indústria Amazon ha marcat un abans i un després. Un altre problema: canviar la manera de funcionar de l’empresa, en la qual es dispara la logística i els departamen­ts comercials perden presència física –“estem deixant d’anar a les fires”– i es passen el dia a les xarxes socials. Més problemes: la reputació del producte, que algunes companyies defensen a cop de clic i de comentaris a les enquestes sobre satisfacci­ó del client (gairebé, gairebé com si fossin restaurant­s al Trip Advisor). Tot en un entorn en el qual el que va més de pressa confessa que “la tecnologia que vaig implantar fa un any ja em sembla antiga”.

Queda la possibilit­at de pensar que això no és més que una tempesta en un vas d’aigua. Que al final, tanta innovació acabi convertida en commodity. Com els webs, que abans semblaven obra d’un arquitecte renaixenti­sta i avui te’ls fa el veí. Però no sembla que hagi de ser així. No de moment. Els maldecaps acaben de començar.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain