La Vanguardia (Català)

Un imputat dels ERO, a la nova executiva de CC.OO.

La majoria de la cúpula d’Unai Sordo són dones

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ

Candidatur­a única per comandar CC.OO. i llista unitària per constituir una executiva de 15 membres. Transició ordenada al XI Congrés Confederal del sindicat, que aquest matí consagrarà el relleu després de vuit anys a la secretaria general d’Ignacio Fernández Toxo a Unai Sordo, que en la votació d’anit va obtenir el suport del 88,8% dels delegats, mentre que l’executiva va aconseguir un suport del 61,52% en una votació amb gairebé un 30% de vots en blanc. El dirigent basc (44 anys) arriba amb el compromís d’encapçalar la renovació generacion­al a CC.OO., allunyat del desgast dels anys de la crisi i els escàndols per corrupció, com el de les targetes black.

Però aquest punt i a part va quedar entelat ahir amb la inclusió a la llista dels membres de la comissió executiva de l’exsecretar­i general d’Andalusia, Francisco Carbonero, investigat –el que abans es denominava imputat– just dimecres, en una de les diligèncie­s obertes pel cas dels ERO. Fonts consultade­s interprete­n aquesta decisió com una cessió per evitar conflictes del nouvingut Sordo, davant la poderosa organitzac­ió territoria­l andalusa.

Abans que es confirmés la llista dels integrants de la nova executiva, en la qual vuit dels quinze membres són dones, el mateix Toxo va defensar públicamen­t la tasca de Carbonero. Durant l’última intervenci­ó davant els 751 delegats presents al congrés, el ja ex-ecretari general va assegurar que la tasca de l’anterior directiva de la territoria­l andalusa, amb Carbonero al capdavant, havia estat “impecable, fins on arriba a saber l’organitzac­ió”. “No podem caure en l’aquelarre de la política espanyola”, va assegurar, mentre va justificar que “el sindicat, de vegades, ha de fer un pas al davant i protegir la seva gent”.

D’altra banda, Toxo va reconèixer que no havia atès prou les demandes dels joves i va cridar a no esperar que tinguin una feina estable per contactar-hi. A més, va assenyalar que el futur del sindicat passa per dependre de les quotes dels afiliats. CC.OO. en té poc més de 900.000, davant la cota màxima dels 1,2 milions de la dècada passada.

En la direcció del sindicat liderada per Unai Sordo romanen sis membres que van treballar amb Toxo i en surten uns altres sis, entre ells Ramón Górriz, fins ara responsabl­e d’Acció Sindical i estret col·laborador del sindicalis­ta gallec i que passa a formar part de l’equip de Sordo.

Fernández Toxo crida a atendre els joves i a dependre bàsicament de les quotes dels afiliats

 ?? FERNANDO ALVARADO / EFE ?? Ignacio Fernández Toxo, ahir en el seu últim discurs davant els delegats del congrés confederal del sindicat
FERNANDO ALVARADO / EFE Ignacio Fernández Toxo, ahir en el seu últim discurs davant els delegats del congrés confederal del sindicat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain