La Vanguardia (Català)

Edesa-Fagor entra en preconcurs amb deutes de gairebé 100 milions

La companyia aposta per refinançar-se, reestructu­rar el negoci i continuar

- LALO AGUSTINA

Edesa Industrial, fabricant d’ electrodom­èstics de lamarca Fagor amb seu a Arrasate (Guipúscoa), va presentar ahir preconcurs de creditors als jutjats de Sant Sebastià amb deutes per prop de 100 milions d’euros. La mesura busca aprofitar els quatre mesos que dona la llei per refinançar-se, fer alhora un pla de viabilitat, i provar de revertir la situació i continuar amb un model de negoci rendible.

La companyia pertany al grup industrial CNA –acrònim de Cata, Nodor i Apelson–, controlat per Jorge Parladé. Amb seu operativa a Torelló (Barcelona), està especialit­zada en campanes de fums, forns, plaques de cocció i tota mena de petits i grans electrodom­èstics. El grup va facturar al voltant de 200 milions d’euros el 2016.

El negoci del que era l’antiga Fagor Electro-domésticos va entrar en el perímetre de CNA fa tot just tres anys, quan, després d’una llarga crisi, Mondragón Corporació­n Cooperativ­a (MCC) va deixar caure l’empresa, que va entrar en concurs de creditors i en liquidació. El grup català va comprar la unitat productiva en una subhasta judicial a mitjans del 2014 per 42,5 milions i va reobrir la factoria d’Arrasate uns mesos després. Tot i això, malgrat el creixement exponencia­l de les vendes, els resultats no han estat els esperats i la companyia s’ha vist obligada a presentar preconcurs.

Els principals problemes de Fagor, que factura més de 100 milions anuals, són els seus costos i el voluminós deute. Els primers li dificulten enormement competir, ja que la totalitat dels fabricants del sector produeixen a Turquia, a la Xina o en països amb mà d’obra molt barata. I Fagor, encara que obté ja el 40% dels seus ingressos amb producció de fora d’Europa, compta amb 350 empleats –la meitat, antics socis cooperativ­istes– a Euskadi. En un moment en què gairebé ningú no fabrica rentadores o neveres a Europa, Fagor està en clar desavantat­ge. A més, per si això no fos suficient, la ràtio d’endeutamen­t és elevada i els seus costos financers són actualment inassumibl­es.

Davant aquesta situació, fa gairebé un any, Edesa-Fagor va aconseguir una pròrroga –standstill, en l’argot– amb el Santander, CaixaBank, Bankia, Banc Sabadell i el Popular per guanyar temps, mentre intentava introduir millores en la gestió i elevar els seus marges. Els resultats han anat arribant, però no amb la rapidesa i intensitat necessàrie­s. I, davant la proximitat del venciment de la pròrroga bancària d’aquí unes setmanes, Parladé ha optat pel preconcurs.

El grup aposta per la continuïta­t perquè confia en la fortalesa de la marca, però ara tot dependrà de si aconseguei­x un acord amb la banca i és capaç de reduir les seves despeses d’estructura. Fonts pròximes a l’empresa van assegurar ahir: “Estem treballant ja en un pla de viabilitat i confiem en convèncer la banca per refinançar el deute”.

CNA-Cata va comprar la unitat productiva de Fagor fa tres anys, però la filial té uns costos massa alts

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU ?? Jorge Parladé, president del grup CNA, propietari d’Edesa-Fagor
LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU Jorge Parladé, president del grup CNA, propietari d’Edesa-Fagor

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain