La Vanguardia (Català)

El TSJC autoritza Iberpotash a continuar tirant sal a Sallent

Empresa i sindicats aplaudeixe­n la decisió mentre els ecologiste­s protesten

- EDUARDO MAGALLÓN

El tribunal li concedeix una moratòria d’un any ampliable a dos si compleix amb els compromiso­s

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va decidir ahir –24 hores després de celebrar la vista– concedir una moratòria d’un any a Iberpotash ampliable a 12 mesos més per continuar acumulant sal a Sallent (Bages). La decisió del tribunal es va produir un dia abans del límit fixat per una sentència anterior en la qual es prohibia a l’empresa –propietat de la multinacio­nal israeliana ICL– acumular més sal a la muntanya del Cogulló pels efectes que pugui tenir en el medi ambient.

L’empresa i els sindicats van aplaudir la decisió, mentre els ecologiste­s van mostra rel seu rebuig i lava n qualificar de“gravíssima ”. La sala conten cio so administra­tiva del TSJC considera que el procés d’ordenació urbanístic­a “per omissió no ha previst un règim” que sigui “extraordin­ari i excepciona­l”. La interlocut­òria amb prou feines fa referència als efectes mediambien­tals de l’activitat d’Iberpotash. L’ampliació de la moratòria d’un a dos anys es produirà si es compleixen una sèrie de compromiso­s no detallats. El jutge ha acceptat així mateix més de 3 milions d’euros oferts per l’empresa com a aval per garantir el compromís adquirit.

El conseller delegat, Carles Alemán, va dir ahir a les agències de premsa que estava “molt content” amb la interlocut­òria, que segons la seva opinió és “un pas de gegant cap a la mineria sostenible”. Els sindicats es van mostrar també satisfets amb la decisió del jutge. En un comunicat, CC.OO. va assenyalar que la moratòria “permetrà la continuïta­t de l’activitat i els llocs de treball”. UGT va demanar a l’empresa que aprofiti la moratòria per garantir les condicions que permetin el mantenimen­t dels 1.500 llocs de treball a les mines de Súria i Sallent així com dels 4.000 llocs de treball indirectes.

Ecologiste­s en Acció, que ha realitzat campanya pel tancament de la muntanya de sal de Sallent, va qualificar de “gravíssima” la sentència del TSJC, informa Efe. “Ens ha sorprès molt la sentència, no ho esperàvem. Allarga un problema que carreguem des de fa molts anys i que suposa una despesa pública enorme, a més de posar en perill l’aigua potable de la regió”, va declarar la biòloga i representa­nt d’Ecologiste­s en Acció Núria Vidal. El seu argument és que posar fi a l’abocament de la muntanya de sal del Cogulló per evitar que continuï filtrant sals que contaminen els aqüífers.

A la interlocut­òria, el jutge informa que comunicarà la decisió de concedir la moratòria a la Comissió Europea per la investigac­ió que se segueix contra Iberpotash per “presumptes ajuts estatals”.

 ?? MANÉ ESPINOSA / ARXIU ?? La muntanya de sal de Sallent, en una imatge d’arxiu
MANÉ ESPINOSA / ARXIU La muntanya de sal de Sallent, en una imatge d’arxiu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain