La Vanguardia (Català)

Carles perdona el seu pare

- MARIÁNGEL ALCÁZAR

Allò del duc d’Edimburg va quedar en un ensurt i després d’estar menys de 48 hores ingressat a causa d’una pujada de febre, el cavaller ha tornat a les seves tasques, en aquesta ocasió acompanyar la seva esposa, la reina Elisabet, a l’hipòdrom. La d’acompanyan­t ha estat la seva principal ocupació, lleial a la reina i infidel a l’esposa, encara que el que més se li retreu a Felip d’Edimburg és no haver establert bones relacions amb els seus fills, especialme­nt amb el més gran, Carles, que sempre ha recordat que en la seva infantesa va trobar a faltar l’afecte dels seus pares. Felip d’Edimburg no va saber apreciar l’ànima sensible del nen i sempre li ha retret la falta de caràcter.

La pitjor època entre pare i fill coincideix amb els 11 anys del matrimoni de Carles i Diana. Tot i que el duc no suportava la princesa de Gal·les encara entenia menys la guerra contínua que mantenia el matrimoni i la incapacita­t del seu fill per encarrilar la situació. Segons un dels seus biògrafs, el duc d’Edimburg no acceptava la necessitat del seu fill d’estar enamorat i va arribar a dir: “És que Carles és un romàntic. Jo soc molt més pragmàtic. Veiem les coses de manera molt diferent perquè jo soc un insensible”.

LA FILLA DE MOUNTBATTE­N

L’edat estova i més quan als 96 anys el marit de la reina d’Anglaterra sent que està vivint la pròrroga. Dimarts passat, la família reial britànica va coincidir al funeral per Patrícia Mountbatte­n, filla gran de Lluís Mountbatte­n, traspassad­a el 13 de juny als 93 anys. Cosina germana del marit de la reina, Patrícia, igual que el seu marit, va quedar greument ferida en l’atemptat de l’IRA, ocorregut el 27 d’agost del 1979, en el qual van morir el seu pare, el seu fill Nicolau, de 14 anys, la seva sogra i un amiguet del nen. Al funeral per la dama, tot un símbol a Anglaterra, el duc d’Edimburg no va poder evitar emocionar-se i va ser el seu fill Carles l’encarregat de consolarlo, besant-lo a les galtes i abraçant-lo, una imatge inèdita almenys des que tots dos són adults. En la cerimònia en memòria de la difunta, també hi havia, lògicament, els seus fills, el més gran Norton Knatchbull, baró Romsey i baró Brabourne i ara també comte Mountbatte­n de Burma, títol que la seva mare va poder heretar del seu pare d’una manera excepciona­l, ja que a la Gran Bretanya només hereten títols i propietats els homes. El nou comte Mountbatte­n de Burma estava acompanyat per la seva esposa, Penèlope Eastwood, més coneguda com a Lady Romsey i per ser durant anys l’amiga entranyabl­e de Felip d’Edimburg. Així de civilitzat­s són els britànics. Ara, tot i això, Lady Penny està dedicada en cos i ànima al seu marit que, després d’establir-se durant alguns anys a les Bahames amb la seva amant, va tornar a casa després de ser-li detectada una malaltia neurodegen­erativa.

HARRY,

EL SINCER

El príncep Enric no acaba de comprometr­e’s amb l’actriu Meghan Markle i és possible fins i tot que com molts aristòcrat­es britànics acabi claudicant i casat amb una jove lady. Del seu futur sentimenta­l no diu res, però en una recent entrevista per a la revista Newsweek (com parla la reialesa últimament, sense cap necessitat, per cert), el fill petit de Carles i Diana, a més de recordar el suplici que va suposar per a ell seguir pels carrers de Londres el seguici fúnebre de la seva mare, afirma com si tal cosa que ningú de la seva família vol ser rei, que ho fan per obligació i sentit del deure. L’afirmació tindrà els seus matisos, però alguna cosa està germinant en la nova generació de royals: l’acceptació que no passaran gaires anys fins que arribi el moment en què l’ofici dels seus avantpassa­ts s’extingeixi.

 ?? WPA POOL / GETTY ?? El duc d’Edimburg fa un petó al seu fill, dimarts passat
WPA POOL / GETTY El duc d’Edimburg fa un petó al seu fill, dimarts passat
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain